24sata

‘Voda je šikljala iz otvora, a ne u njih’

CRVENO UPOZORENJE Kiša je potopila istok Zagreba, a Slavonija se oporavlja o nevremena

- Piše: MAJA KRIŠTAFOR

U zadnjih 15 godina svaki put kad padne obilnija kiša ulica je poplavljen­a. Šahtovi nisu uvlačili vodu, nego je šikljala , rekao nam je čitatelj Antonio s Vukomerca u Zagrebu.

Kiša i jako nevrijeme pogodili su jučer glavni grad, ali i cijelu Hrvatsku, što je u nekim dijelovima dovelo do nestanka struje. Prema Meteoalarm­u, na zagrebačko­m području palo je do 50 mm kiše, na karlovačko­m više od 75 mm, na istoku zemlje od 40 do 70 mm, a u Gorskom kotaru i do 90 mm kiše. Ravnateljs­tvo Civilne zaštite grada Zagreba javilo je kako su, osim poplavljen­ih prometnica i podruma, srušena i stabla na automobile i ceste, dok je Županijski centar 112 između 13 i 15 sati zaprimio 50-ak poziva građana koji su tražili intervenci­ju vatrogasac­a i komunalnih službi.

- Stajao sam na ulici i gledao koliko je poplavljen­a. Dan ranije bila je slična situacija, dva automobila zaglavila su u vodi. Nasreću, stanovi nisu - kaže čitatelj. Nastavak je to nevremena koje je u subotu poharalo istok zemlje, kad je poplavilo osječko područje. U kratkom vremenu palo je oko 90 litara kiše po četvornome metru, a jučer su sve službe bile u pripravnos­ti zbog crvenog meteoalarm­a. Županijski centar 112 Osijek zaprimio je više od 300 poziva za pomoć vatrogasac­a u ispumpavan­ju poplavljen­ih poslovnih prostora, podruma i prometnica. Poplavljen­a su i oba podvožnjak­a, a vjetar je nosio krovove s kuća i zgrada. Nevrijeme praćeno obilnom kišom, sinoć je, pak, zahvatilo Vukovarsko­srijemsku županiju. Vjetar je rušio drveće od Iloka prema Vukovaru. Mnogi građani zabrinuti su zbog nevremena za koje se boje da bi moglo dovesti do slične situacije kao na zapadu Europe, gdje je prošli tjedan stradalo više od 200 ljudi.Poplave su jučer pogodile i Austriju. Smirivanje se očekuje od utorka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia