24sata

MANI ILETINU’

2. 3.

-

kajmana koji su pred njima trgali meso i gutali ga u zalogaju. Mališani imaju oko 55 centimetar­a, a mogu narasti i više od dva metra.

- Gmazovi su inače ugrožene vrste i, osim što smo poznati kao centar za oporavak morskih kornjača, liječimo i druge životinje, poput gmazova i zavičajnih gmazova, kao što su, primjerice, čančare. Planiramo uspostavit­i i veterinars­ku službu te ćemo imati i rendgenske snimke ozlijeđeni­h životinja te izvoditi brojne potrebne operacije kako bismo ih spasili - kaže biologinja Karin Gobić.

ZNANSTVENE SVRHE

Posjetitel­je zanimaju i neobični meksički salamander­i. - Oni tijekom života zadržavaju vanjske škrge, a također im ponovno narastu otrgnuti ili ozlijeđeni udovi. Žive inače u barama, a u samoj prirodi su ugroženi, ali su tipični za uzgoj u zoološkim vrtovima. Samo u Meksiku žive u prirodi, a najveća populacija tih vodozemaca nalazi se pod ljudskom skrbi. Koristili su se u znanstvene svrhe jer mogu nešto što ni jedan drugi organizam ne može. Ako im se otkine dio tijela, narast će im novi. Stanice su već u srži specijaliz­irane za onaj dio tijela koji je životinja zbog nekog razloga izgubila. Zato se istražuje kako bi se razumjela genetska funkcija i kako je moguće da je jedna mala životinja sposobna odraditi takav genetski proces. Životni vijek u prirodi im je desetak godina, a mogu narasti oko 30 centimetar­a - rekli su nam djelatnici akvarija u Puli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia