24sata

POTROŠAČ KUPILI SU IMANJE I POSADILI NESVAKIDAŠ­NJE VOĆE U Slavoniji raste sibirska borovnica

POKRENULI BIZNIS Par Ćurić u Živikama uzgaja voće koje cvjeta u veljači i podnosi temperatur­u i do -10°C. Sibirska borovnica podiže imunitet

- Piše: FRANJO LEPAN

Sussanna (47) i Zvonko Ćurić (52) iz Slavonskog Broda svoj su biznis pokrenuli u Živikama kraj Slavonskog Broda. U malome mjestu u kojemu je sve manje stanovnika.

- Nakon što sam se odužio domovini, promijenio nekoliko zanimanja i brojne godine proveo na inozemnim radilištim­a, uključujuć­i i Južnoafrič­ku Republiku (JAR), odlučio sam ostati kod kuće i početi se baviti voćarstvom. Tražio sam zemljište koje će biti u jednom komadu i pronašao sam ga u Živikama, na samoj obali Save, zapadno od Slavonskog Broda. Kupili smo zapušteno imanje i polako ga privodili kulturi, pripremili smo teren za sadnju, tad nama potpuno nepoznate voćne kulture, sibirske borovnice ili, kako kod nas kažu, majske jagode. Prije tri godine posadili smo oko 3300 grmova, ma bile su to dvije grančice. Iduće godine smo tek vidjeli plod, upoznali smo se s njim i prvi put ga kušali. Nasad sibirske borovnice ili kako je još nazivaju haskap, kozja krv, majska jagoda podigli smo uz rijeku Savu.

NAZIVAJU JE I HASKAP, MAJSKA JAGODA...

Prije sadnje zemlji koja je godinama bila livada dali smo neke sastojke i dodali smo navodnjava­nje. Sibirska borovnica podnosi niske temperatur­e, ali ne može biti bez vode. Odluka za sibirsku borovnicu, a to nije aronija, jer oko 95 posto onih kojima kažemo da imamo sibirsku borovnicu pomisli na tu voćku, pala je i zbog toga što ona podnosi nisku temperatur­u, cvjeta u veljači i cvijet podnosi od -8 do -10 stupnjeva, a samo stablo i do -40 stupnjeva. Kako se promijenil­a klima koja sve manje odgovara tradiciona­lnom voću, poput višnje, kruške, jabuke, šljive, trešnje i drugog, učinilo nam se da je sibirska borovnica idealna biljka za naše voćarstvo - rekao je Zvonko Ćurić. Supruga Sussanna, vlasnica OPG-a, bavi se svime što je potrebno uraditi na imanju, ali i preradom slatko-blago kiselkasti­h plodova u matični sok i jako

ZAJEDNO ukusan pekmez.

- U narodnoj medicini haskap se koristi kod arterioskl­eroze, hipertenzi­je i gastrointe­stinalnih poremećaja, čemu u prilog idu i novije znanstvene studije - stručno opisuje Zvonko i dodaje da još o toj voćki uči.

SLAĐA OD ARONIJE, GORČA OD BOROVNICE

- Sadrži vitamin C, D, E, B, od minerala u njemu se nalaze kalij, fosfor, magnezij, natrij i željezo - rekla je Sussanna Ćurić, vlasnica OPG-a, dodajući kako je bobica kozje krvi slađa od aronije, ali nešto gorča od obične borovnice. Podiže imunitet i ubrzava oporavak nakon bolesti.

- Ima nešto veću cijenu samim time što je takav uzgoj kakav je, ekološki, i teža je berba od ostalog voća. To je najveći posao, jedan berač dnevno može ubrati od 10 do 12 kilograma ručno brane borovnice - kažu vlasnici OPG-a Ćurić.

 ??  ?? Sussana radi ukusan pekmez od plodova koje uzgaja sa Zvonkom
Sussana radi ukusan pekmez od plodova koje uzgaja sa Zvonkom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia