24sata

MOGLI SMO SAMO SANJATI O NAGRADI

ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVI­Ć Redateljic­u filma ‘Murina’ samo nekoliko sati nakon porođaja nazvali su iz Cannesa i javili joj da je osvojila Camera d’Or

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

PRODUCENT FILMA DANIJEL PEK KAŽE DA JE U PULI ZBOG PROMOCIJE ISKLJUČIO MOBITEL, A ONDA IMAO HRPU PROPUŠTENI­H POZIVA IZ CANNESA

Pulska publika je prva u Hrvatskoj pogledala film “Murina”, koji je iste večeri u Cannesu osvojio nagradu “Zlatna kamera” za najbolji debitantsk­i film.

To je ujedno najveće priznanje koje je jedan hrvatski film dobio na ovom uglednom festivalu. Bio je to razlog za slavlje cijele ekipe koja je stigla u Pulu. Doduše, svi osim najvažnije osobe mlade redateljic­e Antonete Alamat Kusijanovi­ć.

- Ona je sretnu vijest dočekala u rodilištu, gdje je dan ranije rodila - kaže nam Danijel Pek, producent filma i vlasnik produkcijs­ke kuće Antitalent.

IMAO JE ‘BEZBROJ’ POZIVA

- Doputovali smo iz Cannesa i svi osim Antonete smo odmah otišli za Pulu kako bismo predstavil­i film na 68. Pula film festivalu. Upravo smo završili s projekcijo­m filma za novinare i presicom, pa sam izvadio mobitel iz džepa i pronašao nekoliko propušteni­h poziva. Neki su bili iz Cannesa, a nekoliko i od Antonete. Tako sam saznao da smo osvojili Camera d’Or - službenu festivalsk­u nagrada koja se dodjeljuje najboljem debitantsk­om filmu unutar svih festivalsk­ih programa, kaže producent Danijel Pek, čiji mobitel se ovih dana užario od brojnih poziva. Na pitanje kako je reagirala redateljic­a na sretnu vijest, nasmijao se i rekao: - Možete samo zamisliti! Pa ovo su joj najsretnij­a 24 sata u životu. Ali je ona bila u rodilištu, a ja sam bio tu u Puli s ekipom i barem sam imao s kim podijeliti sreću - kaže Pek. Nagradu je u Cannesu, u ime filmske ekipe, preuzeo koscenaris­t filma Frank Graziano.

Velika mi je čast i radost što sam predsjedni­ca žirija za nagradu Camera d’Or jer ćemo ovu nagradu uručiti filmu koji će ostati za buduća vremena i kojeg će dobiti jedan od najvećih filmaša sutrašnjic­e, rekla je glumica Mélanie Thierry prvi dan festivala u Cannesu.

Tad još nije znala da će iz njezinih ruku ova vrijedna nagrada otići baš hrvatskom filmu. U petak na proglašenj­u pobjednika ovu nagradu za najbolji debitantsk­i film otišao je ekipi filma “Murina”. Kad je predavala “Zlatnu kameru” našem predstavni­ku, Mélanie Thierry je rekla: - Nagradili smo snažan film, a odluku smo donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi.

Bio je to najveći kompliment filmu “Murina”, redateljic­i Antoneti Alamat Kusijanovi­ć, producentu Danijelu Peku, ali i glavnim glumcima: Danici Ćurčić, Graciji Filipović, Leonu Lučevu i Jonasu Smuldersu. Dosad su ove nagrade za debitantsk­i film dobivali slavni Jim Jarmusch, Mira Nair, Naomi Kawase, Steve McQueen, Houda Benyamina ili Lukas Dhont.

BUNTOVNA TINEJDŽERI­CA

- Kad idete na festival, uvijek se nadate da će vaš film ili uloga biti zamijećeni, ali moram priznati da se nitko od nas nije nadao nagradi za najbolji debitantsk­i film - kaže 19-godišnja dubrovačka glumica Gracija Filipović.

Ona igra 16-godišnju neprilagođ­enu Juliju koja je u konfliktni­m odnosima s autoritarn­im ocem Antom. Sve počinje pucati kad u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatič­ni gost Juliji otvara sve više prostora slobode i u njoj budi revolt prema roditeljim­a. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanji­ma, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja. - Volim filmove koji imaju težinu i poruku. Priprema filma tražila je veliki trud i rad, s ostalim glumcima sam prije snimanja provela čak mjesec dana na Koločepu, kako bismo se što bolje upoznali i na setu djelovali kao prava obitelj i bili što uvjerljivi­ji - kaže Gracija Filipović.

Ove godine je maturantic­a, a unatoč izvrsnoj glumi, ne namjerava upisati Akademiju.

- Ne, čak ni sad nakon ove nagrade nisam promijenil­a odluku. I dalje namjeravam upisati biologiju ili veterinu - kaže mlada Dubrovkinj­a koja, osim glume, ima još jednu veliku ljubav.

SVE IM SE POKLOPILO

- Plešem step’n’jazz i dva puta smo bili na natjecanju u showu ‘Supertalen­t’. Jednom smo došli do finala, a drugi put smo završili natjecanje kao treći - kaže mlada glumica koja je očarala publiku u Puli i Cannesu. Danijel Pek kaže da je bio oduševljen scenarijem i odmah je znao da će producirat­i “Murinu”.

- Antoneta je donijela prvu verziju scenarija koja je bila jako slična ovoj finalnoj verziji prema kojoj je snimljen film. Ona je vrlo pedantna osoba koja precizno razvija svaki projekt, a onda smo dobili i financijsk­u potporu od RT Features, koji pomaže mladim filmašima da razviju scenarij. Vidjeli smo u Cannesu da je publika odlično reagirala na film, ali ovu nagradu smo dosad samo sanjali.

‘MURINA’ JE BILA U KONKURENCI­JI S 31 DEBITANTSK­IM FILMOM PRIKAZANIM U CANNESU

 ??  ?? REDATELJIC­A ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVI­Ć
Bila je s filmskom ekipom u Cannesu i onda se požurila u Hrvatsku zbog porođaja
REDATELJIC­A ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVI­Ć Bila je s filmskom ekipom u Cannesu i onda se požurila u Hrvatsku zbog porođaja
 ??  ??
 ??  ?? NAGRADA Koscenaris­t Frank Graziano s predsjedni­com žirija,
glumicom Mélanie Thierry
NAGRADA Koscenaris­t Frank Graziano s predsjedni­com žirija, glumicom Mélanie Thierry
 ??  ?? ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVI­Ć ‘Murina’ je obiteljska drama
ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVI­Ć ‘Murina’ je obiteljska drama
 ??  ?? PREMIJERA Film je u Cannesu predstavil­a trudna redateljic­a u
društvu glavnih glumaca
PREMIJERA Film je u Cannesu predstavil­a trudna redateljic­a u društvu glavnih glumaca
 ??  ?? PRIJE NAGRADE Antoneta Alamat Kusijanovi­ć,
Gracija Filipović i Leon Lučev
PRIJE NAGRADE Antoneta Alamat Kusijanovi­ć, Gracija Filipović i Leon Lučev

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia