24sata

DVORAC ZABO Od grofova do logora, a sad propada. Tajn

- Piše: MAURO PALISKA

Tijekom Drugog svjetskog rata ove prostorije služile su kao logor i politički zatvor za NDH, a ta crna prošlost se nastavila i tijekom Domovinsko­g rata. Tijekom 90-ih tu su se dovlačili politički zatvorenic­i.

Tad dvorac Erdõdy stječe nadimak - Krvavi dvorac, opisao je voditelj serijala “Napušteno-zapušteno” Luka Justinijan­ović, koji je u novoj epizodi posjetio dvorac Kerestinec. Ekipa Croatia Infiltrati­ona, u suradnji s 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJO­M, pokrenula je serijal “Napušteno-zapušteno”. Svake subote na YouTube kanalu 24sata, u Videoteci 24sata te na našim profilima na Facebooku, TikToku i Instagramu moći ćete pratiti dokumentar­ce o mjestima i objektima u Hrvatskoj koji su u prošlosti imali veliko značenje, a sad većina njih, nažalost, propada. Barokni dvorac je još prije nekoliko desetljeća bio predivno zdanje, a sad je napušten i propada. Crna i krvava povijest obilježila je dvorac Kerestinec. Nekad predivan dvorac počela je graditi grofovska obitelj Erdõdy 1565. godine. Ovim dvorcem upravljali su do 1860. godine, a zatim dvorac mijenja nekoliko vlasnika i funkcija.

U NJEMU JOŠ STOJI SLIKA

- Na dvorcu su originalno bile sagrađene četiri kule. Danas, kad dođete ovdje, postoje samo dvije. Druge dvije srušene su u potresu 1880. godine. A zbog tog potresa je krenula velika renovacija početkom 20. stoljeća, čemu i dugujemo današnje stanje dvorca, ali druge dvije kule nisu uspjeli napraviti - objasnio je Justinijan­ović. Iako je dvorac uništen, što zbog potresa, što zbog nekorišten­ja i ulaganja u njega, još ga krasi predivna umjetnina, kao kontrast cijelom ruševnom zdanju.

- U blizini ovoga dvorca je 1573. godine bila jedna od najvažniji­h bitaka Seljačke bune. Oko 2000 seljaka krenulo je u bitku i upali su u zamku. Gašpar Alapić je nadmoćnim konjanicim­a ubio petstotinj­ak seljaka, a navodno je neke i objesio oko dvorca da budu primjer drugima. Na slici koja se nalazi u dvorcu uprizorena je bitka kraj Stubice koju je predvodio Matija Gubec - rekao je Justinijan­ović. Freska koja se nalazi u dvorcu replika je slike Krste Hegedušića, a naslikao ju je 1985. godine tadašnji vojnik Jovanović Vukasin.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia