24sata

Mini Koko ima 400 grama i prgavu ćud

- Piše: DIJANA MARIĆ

Najmanja glavata želva pronađena u Jadranu odlično se oporavlja u pulskom Aquariumu. Djelatnici kažu da je Mini Koko postao pravi “frajer” koji rado gricne hranitelje dok ga hrane.

Iako malen veličinom, Koko to nadoknađuj­e “opasnim” karakterom. Podsjetimo, pronađen je na Korčuli još u veljači ove godine sa samo 86 grama i ozlijeđeni­m okom. Oko mu, nažalost, nisu uspjeli spasiti. - Mini Koko sad ima više od 400 grama te sve više raste i jača. Kad je stigao kod nas, oklop mu je bio tek osam centimetar­a, a sad je 13 i to je super. Pomalo roni na dno, gdje i spava, što je dobro. Ma svi smo oduševljen­i s njim, iako nerijetko pokaže svoj opaki karakter i ugrize. Pojeo bi nam prste da može, ali već svi znamo s njim. Počeo je i samostalno jesti, iako mu i mi pomažemo s obzirom na to da nema oko. Mora se još naučiti na dubinu jer kornjače u prirodi nisu lovci na brze ribe, nego su oportunist­i koji jedu životinje s dna, tako da mu to što ima samo jedno oko neće u budućnosti predstavlj­ati veliki problem - rekla je biologinja Karin Gobić, koja obožava Mini Koka. Obilazi ga, kao i ostali djelatnici, tri puta dnevno, a malena želva živi sama. dok su joj “susjedi” u bazenu morske zvjezdače i ježinci.

Mini Koko ima tek godinu dana i nalazi se u ljepšem bazenu od prvotnog, s pijeskom i životinjam­a koje mu prave društvo. - To je da što više nauči kako će to izgledati u prirodi. Sad se uči kako je to biti na dnu mora. Hranimo ga kozicama, srdelama i lignjama jer je već dovoljno velik, a ponekad dobije i školjkaše, koje baš i ne voli. Ovo ‘društvo’ u bazenu sad ne može pojesti jer je još mali, ali da je velik, njih bi pojeo otkrila je.Koko će na slobodu u lipnju sljedeće godine. Biologinja kaže da je Koko najbolji kad ide spavati, jer se tad zabije glavom u neku od “morskih dekoracija” i ne miče se. Turisti se najčešće zadržavaju kraj njegova bazena jer im je poseban takav minijatura­n. - Mini Koko najmanja je kornjača koja je kod nas boravila. Najveća, koja se sad oporavlja na Brijunima, ima dužinu oklopa 82 centimetra i teška je više od 60 kilograma - kaže Karin.

U Pulu je stigao s ozlijeđeni­m okom i 86 grama. Sad ima 400

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia