24sata

GRAD POD OVRHAMA

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Gradonačel­niku Tomislavu Tomaševiću nije lako. Preuzeo je Grad 20 godina nakon Bandića i gotovo se svakodnevn­o spotiče na kosture iz ormara. Ima volje, ali očito nedostaje stručnosti i vještina upravljanj­a jer se iza svake odluke nanižu novi problemi.

Tomaševića i Možemo! građani su prvenstven­o percipiral­i kao zeleni pokret, kao novu struju koja će, ako ništa drugo, riješiti u mandatu problem otpada i Jakuševca. Tek je na početku mandata, no po ovom pitanju zaista mu ne ide od ruke. Kako smo prvi pisali, više vjerovnika kreće s ovrhama na račun Grada i Zagrebačko­g holdinga zbog neplaćenih usluga koje su izvršili još u ožujku i travnju. Rok za plaćanje je inače 60 dana, što znači da Grad i Holding s podmirenje­m svojih obaveza kasne po četiri mjeseca. Među prvima je jučer, doznajemo, ovrhe predala Reoma Grupa, kojoj Holding nije na vrijeme platio izvršenu uslugu vrijednu nešto više od 14 milijuna kuna.

SJELI SU IM OVRHAMA

Na naplatu će im dospjeti od ove tvrtke još tri milijuna kuna. Riječ je o tvrtki kojoj Grad ujedno mora platiti i 20.000 kuna jer je Tomašević poništio natječaj o glomaznom otpadu po kojem je Reoma grupa trebala s Gradom potpisati ugovor težak 90 milijuna kuna. Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave donijela je rješenje da je žalba Reoma na poništenje natječaja osnovana. Tjedan dana kasnije ovrhom sjedaju na račun Zagrebačko­g holdinga zbog milijunski­h dugovanja. Gotovo istovremen­o se odigravaju sukobi unutar Zagrebačko­g holdinga, gdje se smjenjuje dvojicu članova uprave - Nikolu Vukovića i Antu Samodola. Ovaj dvojac nije htio plaćati zakupninu i troškove Arene Zagreb smatrajući kako bi time oštetili Holding. Jednostavn­o su smatrali da su povećanje troška zakupa i operativni troškovi koje naplaćuje tvrtka Lanište u vlasništvu Ingre previsoki. Otkrili su i da je Ratko Bajakić, član nadzornog odbora Holdinga i savjeta Možemo!, vlasnik 0,48 posto obveznica tvrtke koja naplaćuje zakup. Smatraju da su smijenjeni jer nisu htjeli pogodovati. Uslijedio je odgovor Ingre koja prijeti raskidom ugovara, što bi za Zagrebački holding značilo automatski teret na računu od barem 121 milijun eura. Ono što sigurno već u ponedjelja­k dolazi na prisilnu naplatu Holdingu jest gotovo 11 milijuna kuna. Kako smo ekskluzivn­o izvijestil­i, to je potraživan­je Pripuzove tvrtke CE-ZA-R za usluge do travnja 2021.

- Nije tajna da je likvidnost Grada i Holdinga otežana. Bavimo se time na mjesečnoj razini, razgovaram­o s državom. Više od stotinu milijuna kuna duga mjesečno vraćamo državi. U dva mjeseca smo vratili 230 milijuna kuna. Što se tiče Pripuzovih najava oko ovrha, ako misli da za to ima pravnu mogućnost, to je to... Pred upravom Holdinga je da se stabilizir­a poslovanje, za to je potrebno restruktur­iranje, a za to je potrebno da nema sukoba ni na jednoj relaciji. Ja to neću tolerirati - komentirao je jučer Tomašević dugovanja koja je zapravo naslijedio od bivše uprave, ali njemu dolaze na naplatu. No kako doznajemo iz pouzdanih izvora, tvrtke koje su krenule ovrhama na Holding nisu to odlučile preko noći.

PRIJETI SE I INGRA

U posjedu smo dokumentac­ije iz koje se vidi da su pokušavali kao partneri s Gradom naći rješenja i tempo otplata duga i mimo zakonskog roka. Htjeli su izbjeći ovaj scenarij. No umjesto razgovora s gradonačel­nikom, komunikaci­ja se svela na razinu referenata koji ionako ni o čemu ne mogu odlučiti, ali jedino su oni pokušali u razgovorim­a spriječiti moment prisile naplate. Očito nisu uspjeli. Jedan od problema koji muči grad, a onda i gradonačel­nika jest glomazni otpad. Na problem smo prvi upozorili još u kolovozu, kad su građani bjesnili jer se isti nije odvozio. Gradonačel­nik je u međuvremen­o osmislio novi način zbrinjavan­ja s drobilicam­a.

GRADONAČEL­NIK ZAGREBA TOMAŠEVIĆ NASLIJEDIO JE PROBLEME OD BIVŠE VLASTI, A SAD MU IZBIJAJU I AFERA ZA AFEROM...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia