24sata

SKLADIŠTE ZA LOVU BIT ĆE NAJVEĆA TAJNA U RH HNB je odabrao skladište za papirnate kune koje će povući 2023. Lokaciju neće znati nitko

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Kad s prvim danom 2023. godine i Hrvatska uvede euro, Hrvatska narodna banka će negdje morati spremiti sve kune - kovanice i papirnate novčanice. Kuna, uvedena 1994., otići će u povijest u svojoj 30. godini “života”.

Kako otkriva HNB, prostor za papirnati povučeni novac su pronašli, osiguran je, no njegova je lokacija, kao što će biti i lokacija na kojoj će stajati kovanice, “top secret”, velika tajna.

‘PARA’ ĆE BITI KAO U PRIČI

- Ne možemo otkriti lokaciju tog prostora niti s kojim smo ga institucij­ama dogovorili. Možemo samo reći da to nije prostor Hrvatske vojske, kao što će biti u slučaju povučenih kovanica - odgovaraju nam u HNB-u. S Hrvatskom vojskom, odnosno Ministarst­vom obrane HNB, naime, dogovora drugu lokaciju, koju će Hrvatska vojska i čuvati, a na kojoj će skladišten­e biti povučene kovanice kuna i lipa.

I skladište za novčanice će, dakako, biti strogo čuvano, kao i njegova lokacija. Novčanice kuna bit će moguće zamijeniti bilo kad u budućnosti, znači i ako ih pronađemo u madracu za 20 godina, dok ćemo kovanice kuna i lipa moći zamijeniti samo kroz prve tri godine od uvođenja eura, znači do početka 2026. Kako bi se izbjegla mogućnost da u te tri godine pohranjene kovanice nekako opet završe u optjecaju, pa onda u zamjeni za eure, jednako kao i novčanice, skladišta su tajna i bit će strogo čuvana. Hrvatska vojska će u nekom svom objektu čuvati uskladište­ne kovanice tri godine. Pregovori HNB-a s vojskom o toj lokaciji su u tijeku i ugovor bi trebao biti potpisan sredinom iduće godine. Riječ je o golemim količinama novca, koje se najbolje može dočarati slikovito. Papirnati prikupljen­i novac će činiti “stup” od oko pedeset kilometara, a prikupljen­ih se kovanica očekuje oko 5200 tona, što je teret za čak 260 šlepera ili 126 zagrebački­h tramvaja.

Od uvođenja kune prije 27 godina HNB je “proizveo” 2,8 milijardi kovanica koje, poredane jedna pored druge, čine kolonu od 4500 kilometara.

PUT DO SAUDIJSKE ARABIJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia