24sata

‘Želja nam je do zime ući u stan’

OBNOVA U MEČENČANIM­A Radnici su počeli zatrpavati vrtaču kraj zgrade gdje je živjela obitelj Tomašević

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Vrtača kraj naše kuće trebala bi biti potpuno sanirana do kraja idućeg tjedna. Obećali su mi tako iz sisačke Vodoprivre­de, koja vrijedno i temeljito radi na tome. Želja je moja, ali i moje majke, da za mjesec dana ponovno budemo u našem stanu, iskren je Nenad Tomašević iz Mečenčana.

To malo selo, koje se nalazi na putu od Petrinje prema Hrvatskoj Kostajnici, u javnost je došlo nakon razornog potresa na Banovini. U mjestu i okolici otvorilo se više od stotinu rupa u zemlji, vrtača, koje su ugrozile kuće, polja i vrtove. Vrtača kraj zgrade u kojoj su stanovali Tomaševići jedna je od najkomplek­snijih za popunjavan­je. Duboka je 5,5 metara i vrlo brzo nakon otvaranja njezino širenje je stalno. Bila je suha, tj. sva voda iz nje bila je ili kišnica ili otopljeni snijeg. Zatrpavanj­e su počeli polaganjem geotekstil­a ojačanog žičanom konstrukci­jom. Nakon toga pri dnu vrtače postavit će se veliko kamenje, na koje će se postavljat­i sve manje kamene frakcije, a površina će se prekriti zemljom. Ukupno će kroz mjesec i pol tako sanirati sedam rupa. Cijena radova, iza kojih stoje Hrvatske vode, stajat će 350.000 kuna.

- Svu mehanizaci­ju i materijal dopremili su još u srijedu, a nakon naše će srediti ostale koje nisu toliko komplicira­ne. Nažalost, znam da su radnici bili spremni to krpati početkom kolovoza, no ne znam što se točno čekalo. Imam osjećaj da nadležni igraju tenis. Dodaju se samo lopticom, a nitko da poentira i krene s poslom - nezadovolj­an je Tomašević sporim reakcijama stožera, ali i općine. Njegovo mišljenje oko manjkavih reakcija i prespore obnove dijele i ostali stanovnici Banovine.

- Zgrada, odnosno stan, u kojoj smo živjeli dobila je crvenu naljepnicu isključivo zbog te vrtače. Iako je objekt statički dobro, zahtijeva krpanje krova, dimnjaka i nekih zidova te ponovno spajanje na vodovod koji je pukao zbog urušavanja. Trebat će pustiti i struju i dovesti to u red. Teško nam je biti drugdje jer smo mama, brat i ja u tom stanu proveli 90 posto svog života. Ondje smo od 1969. - rekao je Tomašević. Teško im je bilo strpati desetke godina života u nekoliko sati koliko su imali da se hitno presele drugdje. On će do povratka biti u jednoj kući u susjednim Umetićima, dok mu majka privremeno boravi u kući prijatelja u centru Mečenčana.

 ?? ?? Vrtača u centru mjesta bila je duboka čak 5,5 metara
Vrtača u centru mjesta bila je duboka čak 5,5 metara
 ?? ?? Nakon geotekstil­a, u rupu će polagati krupno i sitno kamenje pa na kraju zemlju
Nakon geotekstil­a, u rupu će polagati krupno i sitno kamenje pa na kraju zemlju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia