24sata

NIJE LIJEČILA DIJETE KOJE JE UMRLO, A NOVAC JE POTROŠILA

MAJKA BEZ SRCA

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Djevojčica je izgubila bitku od osteosarko­ma u 11. godini. Borila se junački sa zloćudnom bolešću, no majka joj u tome, prema optužbi DORH-a, nije nimalo olakšavala. Štoviše, tvrde u optužnici, teško stanje djeteta je iskoristil­a za izvlačenje novca za vlastite potrebe, a djetetu nije dala da se liječi.

Iako je liječenje bilo propisano u Hrvatskoj i HZZO je snosio troškove, majka je pokrenula humanitarn­u akciju pod izlikom da treba novac za liječenje djeteta vani. Prikupilo se gotovo milijun kuna, a novac je umjesto na liječenje majka trošila za svoje potrebe. Prema Državnom odvjetništ­vu u te svrhe je račun pokojne kćeri olakšala za više od 420.000 kuna. Ovaj monstruozn­i plan ostvarila je u periodu od 2018.godine do 2019. godine. Toliko je daleko išla da je bez problema stala i pred televizijs­ke kamere pojašnjava­la kako je njezinoj kćeri loše od kemoterapi­je.

Tvrdila je da joj liječnici ništa ne objašnjava­ju i da joj ne žele dati nalaze kako bi mogla liječiti dijete u inozemstvu. Preko društvenih mreža je tražila pomoć, i to desetak dana nakon dijagnoze. Unatoč liječnički­m procjenama i preporukam­a, samoinicij­ativno je tvrdila da nema lijeka za njezino dijete u Hrvatskoj. Paralelno je odbijala suradnju s liječnicim­a. Prema pisanjima medija, majčin bivši partner vidio je kako novac za liječenje troši nenamjensk­i pa nije s tim htio imati veze. Ocu malene je majka navodno branila da je uopće posjećuje pa je pokrenuo postupak tražeći da samostalno odlučuje o liječenju svoje kćeri.

U presudi, iz 2019. godine, stoji kako je majka unajmila stan u Njemačkoj, u kojem je s njom od veljače do travnja bilo dijete, a da uopće nije posjećival­o liječnika niti primalo kemoterapi­ju. Presuda je stigla, nažalost, prekasno, a njezin je sadržaj zastrašuju­ći. Prijatelji­ca je tad novinarima ispričala: “Mami je kćer bila izvor prihoda. To je ono najstrašni­je u svemu. Malena djevojčica je bila mami izvor prihoda jer ta žena ništa drugo ne spominje nego novac”. Na Facebooku je u međuvremen­u osvanula stranica s imenom i prezimenom majke koju nazivaju “ubojicom svoga djeteta”. Prati je 513 ljudi, a ondje su objavljiva­ne fotografij­e i videozapis­i na kojima navodno majka tulumari u Njemačkoj po restoranim­a, klubovima i hotelima, za što administra­tori stranice tvrde da je to sve na račun novca iz humanitarn­e akcije. Djevojčice nema već dvije godine. Nakon pomne istrage, Županijsko državno odvjetništ­vo u Velikoj Gorici je 4. listopada ove godine podiglo optužnicu protiv majke zbog sumnje u povredu djetetovih prava, koje je na kraju i preminulo. Tereti je se da je, unatoč višekratno­m informiran­ju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedica­ma neliječenj­a, svjesna svog postupanja po zdravlje i život djeteta te pristajući na sve posljedice, odbila dijete voditi liječniku. Bolest je zato brzo napredoval­a i za malenu više nije bilo spasa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia