24sata

‘Zazidao je put, ali to nije naše vlasništvo’

ZID RAZDORA Mještani Turnja su bijesni jer im je blokiran put do mora. Sagradili su zid i ogradu. Problem je bio u nesređenim knjigama, to je privatno vlasništvo, kaže načelnik

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Prema papirima koje smo mi provjerili, općina nije vlasnik tog zemljišta na kojemu je niknuo zid, nego je to zbilja privatno vlasništvo. Zadužili smo još vanjske odvjetnike koji će to dodatno provjeriti, no zasad se u to ne smijemo petljati, rekao nam je načelnik općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić o “zidu razdora” u Turnju.

Sporni zid na putu širokom dva metra “niknuo” je prošlog tjedna, pisao je portal Zadarski.hr. Mještani su ljuti zbog oduzete mogućnosti prolaska koju su imali 20 godina. Put inače vodi prema moru pa će mještani sada morati ići po cesti kojom jure automobili. Najavili su kako su spremni, ako se problem ne riješi, blokirati i Jadransku magistralu. Mještani su upozoraval­i kako je zid sagrađen na zemlji u vlasništvu općine pa je pozvana i policija, no ona nije bila nadležna za rješavanje problema. Na teren je izašla općinska komunalna redarka koja je složila zapisnik i predala ga općini. Ovoga tjedna zid je dobio i kovanu metalnu ogradu kako ga neki ne bi preskakali. No, izgleda, sve će se morati rješavati na sudu.

- Mi smo prije tri mjeseca počeli s obnovom zemljišnih knjiga u kojima je vladao kaos. Zadnji put je to učinjeno 1972., a prije toga u doba Austro-Ugarske. No nama je nastao problem zbog doba od Jugoslavij­e do danas jer se ljudi nisu upisivali na sudu kao vlasnici, nastao je niz takvih puteva i sad se to počelo rješavati. Čini se banalno, no problem je zaista kompleksan - kaže Pelicarić. Dodao je kako ima nultu stopu tolerancij­e prema ugrožavanj­u javnog dobra, ali u privatno vlasništvo ne smije i ne želi dirati.

- Mi da zakinemo samo jednog od niza vlasnika riskiramo tužbu i plaćanje kazni. Tu bi zakinuti bili isključivo naši žitelji, zato ćemo radije za te novce za kazne izgraditi neki park - rekao je načelnik. Općina je spremna, kaže, otkupiti spornu zemlju kako bi na tom dijelu ostao put.

 ?? ?? Zid u Turnju dobio je ogradu. Vlasnici nisu bili raspoložen­i za komentar
Zid u Turnju dobio je ogradu. Vlasnici nisu bili raspoložen­i za komentar
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia