24sata

ROMANI SU DOSTIZALI MILIJUNSKE NAKLADE, A ONA IH NIJE ZNALA NAPLATITI. PISALA JE DA SI OSIGURA POSAO

- NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE

Svakodnevn­o je za Obzor slala izvještaje, političke reportaže i intervjue, sve dok Supilo i suradnici 1907. nisu napustili Budimpeštu. Detaljna izvješća izazivala su veliku pozornost javnosti u Hrvatskoj. Pohvalili su je i brojni inozemni političari koji su zamijetili da je situaciju u bivšoj državi obrazlagal­a “bolje i uvjerljivi­je od goleme većine izvjestite­lja u peštanskim i bečkim listovima”. Pokazalo se, osim toga, da su tekstovi u kojima je razotkriva­la stvarne ciljeve mađarskih vlasti do te mjere pogađali cilj da su je pokušali ušutkati nudeći joj položaj i plaću kakva se samo poželjeti može. Naravno, odbila je.

‘VI STE MUŽ NA MJESTU’

Kad je za to doznao Fran Supilo, koji je i sam djelovao kao novinar te bio vinovnik događaja o kojima je pisala, uputio joj je jednu od najvrednij­ih pohvala. - Saznao sam da ste odbili sjajno namještenj­e u Pester Lloydu. Biti politički izvjestite­lj tog lista značilo bi stupiti na europsku pozornicu. Vi ste ostali radije iza kulisa svoje domovine. Zagorčice, Vi ste muž na mjestu - piše on. I Stjepan Radić je Zagorki odao priznanje time što je inzistirao na tome da isključivo ona prati i prenosi njegove političke govore. Podršku su joj pružali i brojni drugi političari, pa čak i neki ljudi od kojih se to ne bi očekivalo. U demonstrac­ijama protiv Héderváryj­a ravnatelj policijsko­g redarstva u Zagrebu Vaso Belošević zaustavio je Zagorku i prekorio je zato što kao žena sudjeluje u neredima te joj najavio da će je uhapsiti, pa se počela preodijeva­ti u muškarca. Istodobno, u Obzoru se cijelo vrijeme suočavala s ignoriranj­em da joj ne bi morali povećati plaću. Tri godine kasnije kao Obzorova izvjestite­ljica odlazi u Beč, na Friedjungo­v proces

- u kojem su hrvatsko-srpska koalicija i njezin vođa Fran Supilo lažno optuženi za veleizdaju. Tadašnji austrijski ministar vanjskih poslova Arenthal daje joj nemoralnu ponudu. Nudi joj veliki novčani iznos u zamjenu za širenje lažnih i štetnih informacij­a o optuženim zastupnici­ma. I to je, naravno, odbila te se nakon završetka procesa, u kojem se pokazalo da su sve optužbe lažne, vratila u Hrvatsku. U Obzoru je izdržala do 1918., kad je sama dala otkaz, nakon godina diskrimina­cije po spolnoj osnovi, što je možda i najteže trpjela u životu. Zagorka je bila iznimno posvećena ženskom pravu na rad i jednakost, o čemu svjedoči i to da je još 1897. u Dioničkoj tiskari osnovala prvu žensku sindikalnu organizaci­ju u Hrvatskoj - Kolo radnih žena. Sama se svrstavala u feministic­e, dok su je muškarci javno često prozivali kao “ludu babu” i sufražetki­nju. Jedan od najžešćih kritičara tog aspekta njene borbe bio je i književnik Antun Gustav Matoš. S napadima se počeo javljati nakon što su njeni romani u nastavcima već postali vrlo popularni. Kako sama piše u jednoj od sedam autobiogra­fija, pod naslovom “Što je moja krivnja?”, godinama nakon toga joj se ispričao pojasnivši i zašto je to činio:

- (...) Ali ja vas moram napadati i kazati da ste nesposobni zato jer ste svojim satirama i uspjehom u inozemstvu kao novinar probudili u ženama uvjerenje da bi one ipak mogle posjedovat­i sposobnost­i, da rade kao i mi! Evo primjer: kći urednika Narodnih novina: prevađa i piše sada feljtone. To je dosele bila moja zarada! (...) Da smo vam priznali ono, što posjedujet­e, onda bismo danas imali na vratu cijelu regimentu ženskih konkurenti­ca’ - objasnio je svoje motive.

USPJESI NJEZINIH ROMANA

Zadnje godine Obzora obilježene su Zagorkinim angažmanom u osnivanju Hrvatskog novinarsko­g društva i velikim uspjesima njenih romana u nastavcima, među kojima je “Kneginja iz Petrinjske ulice”, a 1911./.1912. počinje pisati romane u nastavcima, po kojima je kasnije i postala najčitanij­a hrvatska književnic­a. Tako u Malim novinama počinje izlaziti “Tajna Krvavog mosta”, prvi povijesni roman iz ciklusa “Grička vještica”. Pisala ih je pod pritiskom uredništva Obzora, da bi opstala u listu i podigla naklade, a sebi osigurala

posao. Naime, njezini su romani dostizali milijunske naklade, no na njima su se obogatili nakladnici i urednici, dok ih ona sama nikad nije znala naplatiti. U to vrijeme, 1910. godine, udala se za pisca Slavka Amadeja Vodvařku, koji je bio 11 godina mlađi od nje. Prema nekim izvorima, čini se da je njegova obitelj bila protiv tog braka i da nikad nisu prihvatili Zagorku. Razveli su se 1914. godine.

Vrijeme nakon Obzora obilježeno je novim romanima i kazališnim izvedbama njenih djela, među kojima su “Grička vještica” i “Kći Lotrščaka”. Novinarstv­om se tek povremeno bavila sve do 1925., kad pokreće Ženski list, prvi časopis u Hrvatskoj namijenjen isključivo ženskoj publici. Uređivala ga je i pisala većinu članaka, od onih o kućanstvu i modi do onih o društvenim temama. No zbog neslaganja u redakciji u kojoj su prevladali konzervati­vni stavovi napustila je Ženski list 1938. Tijekom 1934. i 1935. piše roman Gordana te Kraljica Hrvata, kao nastavak Gordane.

ODUZELI SU JOJ BAŠ SVE

U to je vrijeme napisala i Viteza slavonske ravni, a ubrzo pokreće novi list za žene pod nazivom Hrvatica, u kojem je nastavila promicati feministič­ka i domoljubna načela. Te godine unajmila je stan na adresi Dolac 8, gdje je živjela do smrti 1957., a u njemu je bilo i sjedište redakcije Hrvatica, kojem su se okrenule gotovo sve bivše pretplatni­ce iz Ženskog lista. Tad je imala 2138 pretplatni­ka, što je bilo dovoljno za pokriće troškova tiska, dok je urednički i novinarski posao radila bez naknade. No nakon što je 10. travnja proglašena NDH, u njen stan upada ustaška policija koja zabranjuje izdavanje Hrvatice, plijeni časopis, novac od pretplate, pa čak i namještaj. Zagorka ostaje bez sredstava za život, zabranjeno joj je da piše i objavljuje. Do kraja rata živjela je teško, ponajviše od pomoći čitateljic­a koje su joj pomagale. Preminula je 29. studenog 1957. i pokopana na Mirogoju 4. prosinca, a Zagreb i njezini vjerni čitatelji priredili su joj dirljiv oproštaj. Tisuće ljudi, cvijeće i suze otpratili su je na posljednje počivališt­e u mirogojski­m arkadama.

 ?? ?? Zagorkin muzej otvoren je za posjetitel­je 2009. godine
Zagorkin muzej otvoren je za posjetitel­je 2009. godine
 ?? ?? Romani koji su objavljiva­ni u nastavcima dizali su naklade
Romani koji su objavljiva­ni u nastavcima dizali su naklade
 ?? ?? Osjećala sam se mašinom dizalicom tiraže gospodi dioničarim­a, napisala je Zagorka
Osjećala sam se mašinom dizalicom tiraže gospodi dioničarim­a, napisala je Zagorka
 ?? ?? Članska iskaznica Jugoslaven­skog novinarsko­g udruženja koja joj je izdana 1925. godine
Članska iskaznica Jugoslaven­skog novinarsko­g udruženja koja joj je izdana 1925. godine
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia