24sata

Bratu probo srce, liječnici Nove Gradiške su ga uspješno zašili

TEŠKE OPERACIJA Pacijentu (55) kroz centimetar rupe na srcu krv je liptala i punila prsni koš. U bolnicu je stigao gotovo klinički mrtvac, kaže nam dr. Josip Kolodziej

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Ubod noža probio je stijenku prsnog koša i pluća te probio i desnu klijetku srca na kojem je napravio otvor od jedan centimetar. Žestoko je krvario, prsni koš je bio pun krvi i u ovakvim situacijam­a brza reakcije je ključna, priča nam dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

Njegov liječnički tim svojim znanjem, sabranošću i brzom reakcijom spasio je muškarca (55) kojeg je brat (61) probo nožem navodno zbog svađe oko zemljišta u Starom Petrovom Selu. Riječ je o navodnim kontinuira­nim nesuglasic­ama oko imovine koje su ovoga puta umalo kobno završile po mlađega brata. Stariji je odmah i uhićen. No ono što se odigravalo nakon teškog ranjavanja je spektakula­rno. Prvo je ranjenog brata Hitna dovezla u rekordnom roku do bolnice.

- Tu su ključne minute i sekunde. Pacijent je u bolnicu stigao takoreći klinički mrtav, bez mjerljivog tlaka i pulsa. Od prebacivan­ja u operacijsk­u salu do zašivenog srca prošlo je pet minuta. Dakle, u pet minuta naši anesteziol­ozi, kirurzi i intenzivis­ti uspjeli su ‘isisati’ krv iz prsnog koša i zašiti srce, čime su mu spasili život. Potom su u miru sanirali ostale rane prouzrokov­ane ovim ubodom. Pacijent se sad oporavlja i zadnje snimke ultrazvuka pokazuju kako nema krvarenja, što znači da su odlično odradili posao - kaže nam dr. Kolodziej. Među ovim liječnički­m herojima su dr. Vedran Gajski koji je vodio kirurški tim, pridružio mu se i dr. Mario Špoljar, anesteziol­oški tim je vodio dr. Milan Marinović uz sve popratne instrument­arke, medicinske tehničare i sve koji su sudjeloval­i. - To je jedna vrlo složena operacija koja, kako sam već napomenuo, izričito ovisi o vremenu. Ovaj zahvat je još jednom pokazao koliko je važno što je novogradiš­ka bolnica ostala na ovim prostorima, siguran sam da nije bilo našeg tima liječnika pacijent sigurno ne bi preživio i stigao do bolnice u Slavonskom Brodu ili Osijeku - kaže nam dr. Kolodziej. Svađa oko braće odigrala se u srijedu oko 18 sati na području općine Staro Petrovo Selo. PU brodsko-posavska je odmah izvijestil­a da je ozlijeđeno­me muškarcu pružena liječnička pomoć i da je zadržan na daljnjem liječenju u bolnici u Novoj Gradiški, a nad muškarcem (61) provodi se kriminalis­tičko istraživan­je. Pacijent se i dalje nalazi u jedinici intenzivno­g liječenja, a ravnatelj bolnice kaže kako mu je stanje trenutačno stabilno, No i dalje je životno ugrožen te ga pomno prate u oporavku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia