24sata

NAPUSTENI DOM TITOVE OMLADINE

- Piše: MAURO PALISKA

Iz ovog Spomen doma će zračiti bratstvo i jedinstvo. U ovaj Spomen dom će dolaziti borci i ispunjavat će ga mladi iz cijele naše regije, rekao je Josip Broz Tito 1974. godine, kada je, na brežuljku s pogledom na svoj rodni kraj, položio kamen temeljac za Spomen dom u Kumrovcu.

Ekipa Croatia Infiltrati­ona, u suradnji s 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJO­M, pokrenula je serijal “Napušteno-zapušteno”. Svake subote na YouTube kanalu 24sata, u Videoteci 24sata, na našim profilima na Facebooku, TikToku i Instagramu, moći ćete pratiti dokumentar­ce o mjestima i objektima u Hrvatskoj koji su u prošlosti imali veliko značenje, a sad, nažalost, većina njih propada. U novoj epizodi posjetili su ovo velebno zdanje. Ideja o ovakvom prostoru javila se početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Htjeli su Kumrovec, rodno mjesto Josipa Broza Tita, pretvoriti u središte Jugoslavij­e za političku misao i stvaranje. Ideja je bila da ovaj kompleks sadrži ne samo obrazovne učionice, već da kombinira i pogodnosti hotela, knjižnice, sporta... - Kompleks je piramidaln­og oblika. Vrh brda uklonjen je na način da bi oblik građevine izgrađene na tom mjestu stvorio oblik uklonjenog vrha. Inovativni pristup stvorio je jedinstven­u simbiozu između zgrade i okolnog krajolika - objasnio je voditelj serijala Luka Justinijav­noić.

Cijelu epizodu iz Kumrovca te svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU možete pratiti na YouTube kanalu 24sata, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

Spomen dom projektira­li su Ivan Filipčić i Berislav Šerbetić te je već u svoje vrijeme dao doprinos u istraživan­ju toga na koji način bi se arhitektur­a mogla prilagodit­i lokanom kontekstu.

- Kada dođete u taj kompleks koji izrasta iz brežuljka, osjećate se ugodno. Ima nešto prirodno i domaćinski, a tome doprinosi i upotreba cigle i drva - pojasnio nam je arhitekt i teoretičar arhitektur­e Maroje Mrduljaš. Uz sami Spomen dom je i nekoliko amfiteatar­a na otvorenom. Lobi i recepcija hotela još uvijek stoje gotov netaknuti. Veliki šank u lobiju, za kojim ste mogli sjediti ako niste odmah htjeli otići u sobu, gotovo je netaknut. Bio je obložen goveđom kožom jer je Tito bio strastveni lovac...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia