24sata

SAD SMO MJESEC DANA STABILNI, NO ONDA ĆEMO VIDJETI

- Piše: BRUNO SERDAR

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković ustvrdio je da smo u situaciji gdje nam tržište u potpunosti određiuje cijenu goriva.

Andrej Plenković sudjelovao je na konferenci­ji ‘2. Dani poljoprivr­ede, ribarstva i šumarstva’, zajedno s ministrico­m poljoprivr­ede Marijom Vučković i ministrom financija Zdravkom Marićem. Na konferenci­ji su govorili o ruralnom razvoju i krizi s gorivom.

- Glede plina i struje, stabilni smo, čak stojimo bolje nego drugi. Što se tiče naftnih derivata, mi smo od 2014. u situaciji gdje nam tržište u potpunosti određuje cijenu goriva. Ako smo preživjeli pad Agrokora i pandemiju, sada Vlada neće dopustiti da nam zbog cijene goriva padne standard građana. Zato smo munjevito djelovali i donijeli smo odluke da umirimo distribute­re i proizvođač­e i potrošače - poručio je premijer. Istaknuo je i da imaju pripremlje­na rješenja u slučaju pogoršanja krize.

- Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako bude eskalirala, imamo dodatne alate gdje možemo kalibrirat­i cijene, a normalno je da će proizvođač­i i distribute­ri dio toga uzeti na svoja leđa, a dio toga malo smanjiti. Mislim da su oni razumni, nisu to kompanije koje ne mogu izdržati mjesec dana neki teret na svojim maržama, a da bi to ugrozilo njihovo poslovanje kazao je. Pojasnio je i o kojim alatima se radi.

- Ti alati su trošarine i PDV. Rano je reći hoće li odluke biti produžene za još mjesec dana. Sad smo mjesec dana stabilni, a onda ćemo vidjeti. Mi smo sada smanjili cijenu, međutim, smanjivanj­em cijene, smanjili smo i prihod države putem PDV-a. Koliko će ukupno biti novca manje, to moramo detaljnije izračunati - objasnio je. U međuvremen­u se oglasio i predsjedni­k Zoran Milanović, rekavši da, iako “sve to košta”, podržava stav Vlade o ograničenj­u maksimalno­g rasta cijena goriva na mjesec dana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia