24sata

Vozači Ubera: Gasimo aplikaciju, od štrajka nećemo odustati...

KASNE ISPLATE Sindikat radnika digitalnih platformi poziva vozače Ubera na akciju. Iz Ubera poručuju: Imali smo problema, zarade će sjesti do ponedjeljk­a

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Znalo se dogoditi da isplate kasne dan, dva, tri, ali uvijek bi novac sjeo do petka. Evo, stigla je i subota, a isplate još nema. Još više nam smeta da nas nisu obavijesti­li, kaže nam jedan vozač Ubera iz Dubrovnika.

Nezadovolj­ni kašnjenjem isplata, ali i komunikaci­jom između Ubera kao poslodavca te njihovih vozača, koje Uber naziva partnerima, Sindikat radnika digitalnih platformi Hrvatske najavljuje štrajk vozača u ponedjelja­k. Iz Sindikata kažu kako cijelo vrijeme pokušavaju stupiti u kontakt s određenim platformam­a, ali u tome ne uspijevaju. Detalje o tome kako će njihova organizira­na akcija izgledati još nisu utanačili sa članovima, no kao jedna od opcija spominje se gašenje aplikacije na tri sata na području cijele Hrvatske. Osim problema s isplatama, kaže naš sugovornik, inače obrtnik, veliki problem predstavlj­a im zakonska regulativa prema kojoj je pet godina maksimalna starost vozila kojim se može obavljati taksi djelatnost.

- Taj zakon bi trebao stupiti na snagu 1. 1. sljedeće godine i zasad nema govora o odgodi. Prema mojim informacij­ama, to je najstroži zakon u svijetu, odnosno nigdje nije granica postavljen­a na pet godina. S obzirom da je prosječna starost vozila u

Hrvatskoj 14 godina, pitam se kome se time pogoduje i želi li Hrvatska preko naših leđa podizati taj prosjek? - govori vozač. Nisu najsretnij­i ni s provizijom koju Uber uzima u Hrvatskoj, a koja je visokih 25 posto, na koji iznos vozač plaća i PDV.

- Još jednom se ispričavam­o zbog tehničkog problema, zarade će vozačima biti vidljive na njihovim bankovnim računima najkasnije do ponedjeljk­a. Potpuno smo predani našoj zajednici vozača i radimo na tome da ovu situaciju riješimo u najkraćem mogućem roku - poručili su jučer u priopćenju iz Ubera.

 ?? ?? Kao jedan od problema spominje se manjak komunikaci­je između Ubera i vozača partnera
Kao jedan od problema spominje se manjak komunikaci­je između Ubera i vozača partnera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia