24sata

IZ HRVATSKE LI 1,4 MIL. KN

- Piše: LAURA ŠIPRAK

Ne znam kad sam sjeo i odlučio se baviti ovime. Sve je počelo Lego kockama i jednim setom za male robotičare. Unutra je bilo puno žičica, meni se to jako svidjelo. Shvatio sam da tih žičica ima i u kućanskim aparatima i uskoro sam i njih rastavljao. Ako je mama dala.

Tako svoj početak opisuje ‘mangup iz Karlovca’, inovator i direktor tvrtke CircuitMes­s, Albert Gajšak (23). Njegova ljubav prema elektronic­i traje čitav život.

- Sjećam se jednog starog projektora s filmskim rolama kojeg su u školi u kojoj mi tata predaje htjeli baciti. Nije više radio, pa ga je on donio doma i zajedno s mlađim bratom smo ga rastavili do zadnjeg šarafa. Što god bi se u kući pokvarilo, a da je mama dozvolila, mi bi ili pokušali popraviti ili rastavili. Meni je to sve bila igra, a evo, preraslo je u posao objašnjava nam.

PRVI NOVAC INVESTITOR­A

Njegov prvi uređaj, mala igraća konzola, nastao je u petom razredu osnovne škole. - Išao sam na besplatne radionice Zajednice tehničke kulture, oni su nam držali robotiku. Ta mala konzola nije bila baš nešto, ali ja sam bio jako ponosan što sam to napravio. U srednjoj je došao i MakerBuino, bolja i naprednija verzija koji svatko može sam sastaviti. To sam pokazivao po sajmovima inovacija, a prvi taj push je bio nakon sajma u Rimu jer smo završili i u medijima. Nakon toga mi se javio Tomislav Car iz Infinuma i postao je prvi investitor - priča Gajšak. Uskoro su pokrenuli i prvu Kickstarte­r kampanju i skupili 100.000 dolara. Nakon toga, uslijedila je kampanja za MAKERphone, mobitel kojeg ljudi sami sastavljaj­u. Tad su uspjeli skupiti 324.453 dolara, odnosno više od 2 milijuna kuna. U pandemijsk­oj godini, 2020., kad je sve na svijetu stalo, izbacili su STEMbox i opet nadmašili sami sebe. Skupili su preko 400.000 dolara za set za učenje za djecu i odrasle. A sad im je novi projekt, “uradi sam Batmobile”, u svega 12 dana donio 220.000 dolara - 1,4 milijuna kuna!

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia