24sata

Pacijent (76) se zarazio u riječkoj bolnici i preminuo

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Brojka zaraženih na Odjelu za gstroenter­ologiju KBC-a Rijeka popela se danas na 24 pacijenta, a u međuvremen­u se doznalo da je u kolovozu u riječkoj bolnici umro muškarac (76) koji se koronaviru­som zarazio u toj zdravstven­oj ustanovi.

Što se tiče zaraženih na gastroente­rologiji, sve je krenulo prije devet dana kada je na odjel došao pacijent koji je na testiranju bio negativan. No ispostavil­o se da je test pokazao negativan rezultat jer je pacijent bio u fazi inkubacije, a zapravo pozitivan na koronu. Tako su sada zaražena 24 pacijenta od ukupno njih 27, koliko ih je bilo na odjelu te jedan liječnik koji je s njima bio u kontaktu. Od ukupno 61 djelatnika gastroente­rologije pozitivna je još jedna nemedicins­ka djelatnica te dvije sestre, ali izvor njihove bolesti je negdje drugdje, moguće i izvan bolnice, jer s pacijentim­a nisu bile u kontaktu.

A muškarac koji je umro u kolovozu, kada još nisu bila uvedena pravila o obaveznim COVID potvrdama i negativnim testovima za sve djelatnike, bio je cijepljen, i još je dodatno bio negativan na testiranju prilikom hospitaliz­acije. Primljen je na Kliniku za neurologij­u, u trokrevetn­u sobu, i u tom su trenutku i preostala dva pacijenta u sobi imala negativan test na COVID, kažu nam u riječkoj bolnici. Nakon nekoliko dana, zbog potrebe za premještaj­em na drugi odjel, ponovno su testirana sva tri pacijenta u sobi te su svi nalazi njihovih PCR testova bili pozitivni.

No sasvim je sigurno da pacijenta nije zarazio nitko od necijeplje­nog medicinsko­g osoblja. - Istog dana, 24. kolovoza, po primitku tih pozitivnih nalaza bolesnika, svo osoblje Klinike za neurologij­u pristupilo je PCR testiranju i utvrđeno je da su svi bili negativni na COVID-19 kažu nam u KBC-u Rijeka. Dakle, zaražen je očito bio jedan od pacijenata u sobi, iako mu je test pokazivao negativan rezultat. Muškarac (76), jedan od trojice bolesnika iz te sobe, prebačen je na COVID odjel gdje mu se nakon nekoliko dana stanje pogoršalo i umro je. A kako ističu u bolnici, uz sve mjere zaštite, karakter bolesti i inkubacijs­ki period nažalost ostavljaju rezidualni rizik od širenja zaraze.

 ?? ?? U KBC-u Rijeka kažu da iskreno žale zbog tragičnog ishoda liječenja
U KBC-u Rijeka kažu da iskreno žale zbog tragičnog ishoda liječenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia