24sata

Čudesni susret s meduzom: ‘Cijeli sam se zapetljao u njezine lovke’ vi su dugi pet metara, kaže Ante Žuljević. Ronio je s megameduzo­m

MEGAMEDUZA KOD TROGIRA

-

kornjača koji bi je pojeli dok je bila mala, ni grickali kao veliku. Okolnosti su se naprosto poklopile da naraste ovako velika – kaže nam dr. sc. Žuljević koji u Institutu radi od 1997. godine. Pri svakom zaronu nadaju se nečemu čudesnom, bilo je raznih iznenađuju­ćih situacija, ali ovaj susret s meduzom, kaže nam, jedan je od najljepših u posljednje vrijeme. Fotoaparat­om je zabilježio taj neobični susret ispod površine mora.

- Bio sam cijeli zapetljan u te lovke. Na neki način mi je to bilo i žao jer sam ih sigurno i oštetio. One će se regenerira­ti, ali svejedno mi je žao. Morao sam osloboditi fotoaparat jer se lovkama zapetljala u njega – kaže nam dr. sc. Žuljević dodajući kako mu je žao i što nisu imali više vremena plivati s njom i proučavati je. - Nažalost, nismo plivali uz nju duže od pet minuta. Bili smo na izlasku iz ronjenja, već je sunce zalazio, istraživač­ki brod nas je čekao. Morali smo ići dalje, a ni vrijeme nije bilo dobro. Svi smo se na kraju složili da bi bilo lijepo da smo s njom mogli biti duže, da je barem bilo vremena pa da promijenim­o opremu i zaronimo opet – govori dr. sc. Žuljević. Objašnjava nam i kako je vrlo relaksiran­o plivala. Inače je zovu i meduza kopriva jer može opeći.

- Mi smo naravno bili u ronilačkom odjelu, jedino je dio lica izložen.

Ona jest mene dotaknula s lovkama, ali nije me opekla. Kojeg stupnja nelagode ili boli su te opekline ne znam, vjerojatno ovisi o puno faktora, ali spoznaje u intenzitet­u nemamo – zaključuje naš sugovornik. Inače, ova vrsta meduze obitava na dubinama do deset metara, ima žuto-smeđu klobuk i 24 lovke. U Jadranu do sada nije zabilježen ovako velik primjerak.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia