24sata

Hajduk i Šveđo na mukama: Bez Livaje po bodove na Šubićevac

Posao nije težak, trebate znati držati lopatu, kaže Luka

-

NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE

I supruga me podržava. Od kad je vidjela da mi ide i da se mediji interesira­ju za mene, i ona me nagovara da ne odustajem od nogometa, kaže Luka.

Golovi i medijska popularnos­t Luki su donijeli slavu i “menadžera”.

- Nisam nikad imao menadžera ali od kad sam počeo zabijati, kolega Zvonimir Ževrnja, koji radi na groblju u Dugopolju, rekao mi je da će me zastupati, i da će mi naći klub, ha, ha...

Junak naše priče završio je srednju školu, po zanimanju je instalater klima uređaja, radio je i u Njemačkoj kao skladištar, ali se vratio kući i zaposlio kao grobar.

‘TREBA ZNATI DRŽATI LOPATU’

- Sve se odvilo slučajno i brzo. Nekoliko prijatelja i rođaka radi na splitskom groblju Lovrinac, i kad im je u sezoni trebalo ljudi sjetili su se da nemam posao pa su me pozvali. Nije bila potrebna posebna kvalifikac­ija, dovoljno je da znate držati lopatu. I tako sam ostao... Pomaže u iskopavanj­u grobova, u povorci ide uz lijes, potom ga spušta u grob, a kaže i da mu rad s mrtvima ne predstavlj­a problem. - Lijesovi su zatvoreni i nemamo dodira s tijelima. Isključim se i ne mislim o onome što me okružuje, radim svoj posao. Navikao sam i nije mi problem, jedino se nikad neću moći naviknuti na sprovode mladim ljudima ili djeci. Tu tugu u očima i na licima roditelja koji su doživjeli tragediju teško je zaboraviti...

Posao nije težak, iskope radi mehanizaci­ja, grobari su tu tek da malo pomognu ili poprave lopatama. Nema više ni posebnih covid odijela koja su se nosila pri pokopima zaraženih. Nije mu neugodno govoriti o poslu, iako radije priča o nogometu. Pogotovo o suigračima iz Čaporica. - Dobra smo klapa, družimo se, da nije mojih suigrača ne bih ni ja zabijao toliko golova. I nismo tu radi primanja, nego druženja. Iza utakmica dobijemo nešto novca, za piće i gorivo, ali sve što dobijemo ostavimo u kafiću gdje proslavlja­mo pobjede kaže Luka.

DVAPUT ZABIO S CENTRA

Luka jednako zabija s obje noge, kaže da mu je najdraži nogometaš Ronaldinho, a od igrača Hajduka Marko Livaja. - Znam ga odavno, igrao sam s njegovim bratom Mirkom u Adriaticu, bili su tu i Stanko Jurić, Ante Roguljić, a u pionirima smo se mi iz Adriatica sastajali s Hajdukom i igrali protiv generacije Pašalića, Cipetića, Teklića .... - otkriva Luka, koji navija za Hajduk, a na pitanje bi li mogao igrati za Hajduk, smije se i sliježe ramenima:

- A šta ja znam, gledam neke utakmice i čini mi se da bih i ja mogao tako, kad bih trenirao dvaput dnevno.

Ne tako davno Luka je igrao stopera.

- Trener Stipe

Hajduk Valenta prebacio me u napad, kaže da je tako bolje jer ne moram puno trčati. Kaže mi: “Ti si ‘killer’, ne moraš se vraćati, stoj u napadu i tamo ćeš dati svoje za momčad”. I ispalo je dobro za sve, u tri kola zabili smo devet golova, svih devet sam ja zabio, iako volim i asistirati, više nego zabijati.

A dvaput sam zabio gol s centra - završio je Luka.

Imamo puno ozljeda, previše u kratkom vremenu. Vrlo sam žalostan što će Posavec, Eduok i Čuić dosta dugo biti izvan terena... Nema ni Livaje zbog kartona. Svi kažu da nema Marka, ali oni koji uđu moraju pokazati da ćemo pobijediti i bez njega, rekao je Hajdukov trener Jens Gustafsson uoči izazovnog gostovanja u Šibeniku (17:30) za koje su “Bijelima” upitni i veznjaci Krovinović i Vuković. (tg)

 ?? ?? U karijeri sam dvaput zabio gol s centra,
nakon početnog udarca, kaže Luka
U karijeri sam dvaput zabio gol s centra, nakon početnog udarca, kaže Luka
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia