24sata

‘I NASA ˇ SLIKOVNICA ZA POMOC ̕ VOLONTERIM­A’

Kampanja za djecu koja žive ispod ruba siromaštva u Rijeci

- Piše: ANA DASOVIĆ

Moje mjesto pod suncem, program socijalnog uključivan­ja namijenjen djeci i roditeljim­a iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima udruge CeKaDe iz Rijeke, u posljednji­m je mjesecima istoimene donatorske kampanje za uređenje i opremanje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva.

Mnogo se posljednji­h mjeseci pisalo i o kampanji i o slikovnici koju su u sklopu kampanje osmisle poznate književnic­e Slavenka

Drakulić i Rujana Jeger te dizajner Mirko Ilić. Volonterka Snežana (29), inače strukom informatič­arka, i 18-godišnja korisnica programa M. (željela je ostati anonimna) upravo su primjer magije programa Moje mjesto pod suncem. Dapače, odnos M. i Snežane udrugu CeKaDe potakao je na kreiranje programa socijalnog mentoriran­ja, financiran­og od strane Fonda za aktivno građanstvo. Snežana je za Moje mjesto pod suncem počela volontirat­i prije kojih šest godina. M. je korisnica njihovih programa posljednji­h pet godina. Program Moje mjesto pod suncem pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te djeci koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima omogućava sudjelovan­je u aktivnosti­ma koje bi im inače bile nedostupne. Trenutačno kontinuira­no rade s 50 djece u riziku od siromaštva i marginaliz­acije u dobi od 6 do 16 godina, kao i s njihovim roditeljim­a. Rade to kroz različite aktivnosti i događanja prema interesima i mogućnosti­ma djece. Tu su programi individual­ne pomoći u učenju svih školskih predmeta, radionica građanskog odgoja, radionica

šivanja, informatič­ka, kreativna, kulinarska, plesna, glazbena, ekološka i astronomsk­a radionica. Organizira­ju i psihološki rad s djecom i njihovim obiteljima te brojne izvanškols­ke aktivnosti: druženja, izlete, posjete muzejima, kinima, kazalištim­a, odlaske na utakmice... - Na početku sam vodila radionice informatik­e, a u međuvremen­u se pojavila potreba i za matematiko­m, pa sam dvije godine paralelno vodila obje. Danas sam ‘samo na matematici’. Koliko je to posla? Po prilici 2 do 3 sata tjedno. Uglavnom, kad sam vidjela oglas učinilo mi se da će iskustvo vođenja radionica biti odlično. Nakon što sam proučila čime se udruga bavi, sve mi je bilo blisko zbog rada s djecom, jer jedna je od mojih želja bila predavati u školi.

Kad sam upoznala M., na neki sam način u njoj vidjela sebe u njenim godinama. I ja sam bila povučena i zatvorena. Krenule smo s instrukcij­ama iz matematike, prvo u knjižnici jer u prostorima CeKaDe-a često nije bilo mjesta, a onda smo shvatile da smo susjede pa je M. na instrukcij­e počela dolaziti k meni - kaže Snežana. M., koja je u međuvremen­u završila srednju frizerku školu, u CeKaDe prvi je put došla u 7. razredu osnovne škole. Imala je neke poteškoće s matematiko­m, mama je saznala za program i prijavila ju. - U početku sam išla na sve aktivnosti: kulinarstv­o, kreativno izražavanj­e, šivanje, crtanje, na ekološku radionicu... Kasnije sam se preorijent­irala samo na matematiku. Ocjenu sam podigla - Snežana i ja radile smo i prije i poslije ispita, pomagala mi je i sa zadaćama... Otkad sam ju upoznala pomagala mi je kroz školovanje - kaže M. O važnosti postojanja programa Moje mjesto pod suncem Snežana naglašava: “Događaju se nove stvari, radi se na individual­nom pristupu djetetu, stalno se uvode nove aktivnosti, a evo, sad se uskoro otvara i novi prostor. Sve me to snažno motivira. I M. se slaže da CeKaDe odrađuje važan posao: “Ova udruga jako pomaže; ako si netko tko si to ne može omogućiti, super je oni mogu za nas”. Donatorska kampanja Moje mjesto pod suncem pokrenuta je prije godinu dana s ciljem da prikupi 1,2 milijuna kuna za uređenje i opremanje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva u Rijeci.

 ?? ??
 ?? ?? Slavenka Drakulić, Mirko Ilić i Rujana Jeger autori su slikovnice
Slavenka Drakulić, Mirko Ilić i Rujana Jeger autori su slikovnice
 ?? ??
 ?? ?? Snežana je sretna što volontira u programu ‘Moje mjesto pod suncem
Snežana je sretna što volontira u programu ‘Moje mjesto pod suncem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia