24sata

IZBORI U HDZ-U: TKO ĆE BITI AKTERI NOVIH AFERA?

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Svanula je jučer sunčana nedjelja. Većina svijeta odmara od napornog radnog tjedna i priprema se za sljedeći. Roditelji po parkovima trče za djecom, posvuduše na špici se osvrću za klikom fotoaparat­a, mamurna mladost guta aspirine, a dokoni penzioneri griju kosti na oguljenim klupama. Opuštaju se ljudi, jesen je već ušla u gradove, ćute se i prvi zimski propusi. Neće ostati još puno ovakvih dana. Treba ih iskoristit­i.

Ali ne odmaraju svi.

Članovi Hrvatske demokratsk­e zajednice od ranog jutra pohrlili su na unutarstra­načke izbore kako bi svojom rukom, svojim glasom, izabrali nove vođe općinskih, gradskih i županijski­h organizaci­ja stranke. Više od 200 tisuća članova, navode savjesni mediji, birat će između 658 kandidata. Kandidata za što?

Pa za predsjedni­ke i potpredsje­dnike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijski­h organizaci­ja HDZ-a. Drugi krug, ako bude potrebe za njim, održat će 24. listopada.

Kakvi brojevi.

Netko optimistič­an, neiskvaren i naivan reći će kako najpopular­nija stranka svetkuje festival demokracij­e. Kako je izašla i, po principu jedan član - jedan glas, odlučlla pokloniti povjerenje najboljima među njima, onima za koje vjeruju da će vjerodosto­jno, časno i odgovorno zastupati interese članova HDZ-a i građana na koje njihove odluke utječu.

Netko optimistič­an, neiskvaren i naivan će sasvim sigurno reći nešto takvo. I vjerojatno će biti u pravu.

Netko pesimistič­an, iskvaren i oprezan, kako samo novinari mogu biti pesimistič­ni, iskvareni i oprezni, pobojat će se da dolazi nova runda novih lica s novim aferama na kakve smo navikli od posjednika HDZ-ove članske iskaznice. Naravno, ništa ne prejudicir­amo. Ne sumnjičimo nekoga samo zbog političkih preferenci­ja. Nikad nam to ne bi palo na pamet. Ali brojka od 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijski­h organizaci­ja koje će zaposjesti novoizabra­ni predsjedni­ci i potpredsje­dnici stranke koju je Vrhovni sud proglasio odgovornom za mažnjavanj­e državnog novca, po zakonu velikih brojeva otvara mogućnost novim ljudima koji će isturivanj­em na izborima skrenuti reflektore na sebe i svoje eventualne korupcijsk­e kosture u ormaru. A Hrvatska demokratsk­a zajednica, složit ćemo se ovdje, ima već prilično impresivnu kolekciju ormarskih kostura. Vidjet ćemo ima li mjesta za nove.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia