24sata

DENIS MAHMUTOVIĆ

PUSTILI SU DA ZAGREB PROPADA KRIŠOM, DRAGI ČITAOČE, KRIŠOM...

-

Ima ona Matoševa pripovijet­ka, zapravo više crtica, po imenu Kip domovine leta 188*. Počinje ovako: “Kada se ušeptrljiš­e Zagrepčani radi onijeh grbova na zgradi državne financije, zovne usplahiren­a vlast u pomoć vojsku.”

Bio je treći dan bune, a Antun Gustav opisuje kako su se pod naletom vojske razbježali piljari na Trgu bana Jelačića. Hrle konjanici kroz Bakačevu, približava­ju se trgu, svi su pobjegli, osim piljara Pogačića i njegove pretile gospođe Pepice. Ne da se ona, ne miče se s mjesta, a uplakani suprug, nakon neuspješno­g nagovaranj­a, i sam bježi niz čaršiju. Kad je ostala sama, Pepica se grdno prestraši, zacvokotaj­u joj zubi i šćućuri se pred oficirima. U jednom trenutku ustade i “baci kao molitven pogled na sionog Bana: u sunčanom se zlatu blista kalpak i menten, a ljuta mu se krivošija u snažnoj desnici kao zapalila...”

Pregazili su nasmijani konjanici Pepicu, našao ju je kasnije Pogačić. Od tuge se zalio rakijom i završio u bolnici. Pokopali su ih krišom, kaže Matoš. Krišom, dragi čitaoče, krišom...

U ponedjelja­k su banu svečano zavezali kravatu oko vrata. Obilježen je Dan kravate, a straža je obavila svečanu smjenu pred spomenikom. Okupila se uljuđena svita, s konjima, kićenim uniformama i rikošetom vojničkog bubnja. Svileni ukras oko Jelačićeve šije trebao je ogrnuti gradonačel­nik Tomašević, ali ispričao se.

Imao je vjerojatno dobar razlog. U Zagrebu su opet pukle cijevi, na više mjesta, ostavivši građane bez vode. Kažemo opet, jer prije nekoliko dana otišla je još jedna, na Srednjacim­a. Krajem rujna, u razmaku od tri dana, na dva mjesta puknuo je magistraln­i cjevovod, potopivši učenički dom i zamalo presudivši domaru.

Ban se i dalje koči, kao što se godinama kočio na glavnom trgu, ponosan i smion kao u očima nesretne Pepice. Ali grad oko njega puca po šavovima. Godinama zanemariva­n od ušeptrljen­ih Zagrepčana, pušten na volju oficirima koji su ga sustavno uništavali, bez građana koji bi ostali i pobunili se. Pustili su da se ovo dogodi krišom, dragi čitaoče, krišom...

PLENKOLOGI­JA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia