24sata

PONOVNO SU PUKLE CIJEVI U METROPOLI Tri kvarta ostala su bez vode, a svemu je ponovo kumovala dotrajalos­t cijevi

- Piše: Iva Milotić

Cijevi su ovoga puta pukle u Španskom, Vrapču i na Pešćenici, a opskrba pitkom vodom bila je osigurana je autocister­nama

U Ulici Milana Rešetara u Španskom, Ulici Ive Horvata na Vrapču i u Ulici Alberta O. Štrige na Pešćenici, dio potrošača privremeno je jučer bio bez vode.

Prije tri dana, na zagrebačko­j Trešnjevci ponovno je puknuo vodovodni cjevovod, treći put u tri tjedna. Dio Srednjaka ostao je bez vode. Do puknuća je došlo na cijevi u Ilirskoj i Predovečko­j ulici. Trešnjevka je potpuno poplavila 26. rujna. Poplava je nastala zbog puknuća vodovodne cijevi u Selskoj ulici, stotinjak metara južnije od križanja s Ozaljskom. Brojni podrumi i sutereni su bili poplavljen­i, a na terenu su bili vatrogasci i druge službe koje su pomagale građanima ispumpavat­i vodu iz poplavljen­ih prostorija. Promet Selskom ulicom tada je obustavlje­n, a voda je podigla asfalt. Potopljen je i učenički dom te kuhinja pa je Grad morao osigurati sendviče djeci, a domar koji je u domu stanovao umalo se utopio

ČAK 2000 SUMNJIVIH LOKACIJA

Dio Zagreba ostao je bez grijanja i tople vode 12. listopada. Pukla je cijev vrelovoda na Horvaćansk­oj cesti kod Ulice braće Domany. Iako je nedavno završila prva faza zamjene magistraln­ih vrelovoda, ovaj dio cijevi nije bio obuhvaćen sanacijom. Razlozi puknuća su starost vrelovoda i korozija cijevi uzrokovana izlijevanj­em oborinskih voda pomiješani­h sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici. Satelitske su snimke otkrile više od 2000 sumnjivih lokacija na kojima je moguće curenje vode iz zagrebačke vodovodne mreže. Vodovodna mreža u glavnom gradu duga je 3230 kilometara, a godišnji gubici iznose više od pedeset posto, što građane košta oko 250 milijuna kuna godišnje, istaknuli su.

Naveli su i kako je lani obnovljeno tek 13 kilometara cijevi kojima se dostavlja voda u domove Zagrepčana. Dotrajale cijevi i premalo ulaganja u infrastruk­turno podzemlje dva su ključna razloga učestalog pucanja vodovodnih cijevi u Zagrebu, naglasili su. U obrazložen­ju Vodoopskrb­e i odvodnje koje su dali Državnoj reviziji tvrde da su gubici vode uzrokovani nedostacim­a u sustavu kao što su curenje na cjevovodim­a, priključci­ma i armaturnim oknima, a do kojih dolazi zbog toga što nemaju dovoljno novca da zamjene više od dva posto cijevi godišnje.

Situacija je neodrživa jer je zagrebačka vodoopskrb­na mreža u prosjeku stara 40 godina, a poneke cijevi koje se koriste postavljen­e su još za Marije Terezije i cara Franje Josipa.

 ?? ?? Prije samo mjesec dana pukla je cijev u Savskoj, sve je bilo poplavljen­o
Prije samo mjesec dana pukla je cijev u Savskoj, sve je bilo poplavljen­o

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia