24sata

’NE VJERUJEM DA JE SURAĐIVALA S MAFIJAŠIMA’

U Doljanima kraj Otočca živi rodbina bivše srbijanske državne tajnice MUP-: Za nju ne znamo, ali roditelji su joj bili divni

- Piše: EMIRAT ASIPI

Mala Dijana da je surađivala s mafijašima. Ne mogu vjerovati. A ima tako fine roditelje, koji su vrlo obrazovani. Možda se radi o namještalj­ci, ali tko će ga znati.

Ispričala nam je to rodbina bivše srbijanske državne tajnice Dijane Hrkalović, koja je prošlog tjedna uhićena zbog sumnji u veze s kriminalni­m klanom Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja iz sela Doljani u Lici kraj Otočca. Naime, Dijana je na Instagramu otkrila da je Srpkinja podrijetlo­m iz Like.

ŽIVI 30-AK MJEŠTANA

- Moja obitelj je iz sela Doljani. Moj deda Petar ubijen je na današnji dan u Oluji jer nije želio napustiti ognjište. Nije se plašio nikoga, bio je jako hrabar i tvrdoglav. Čast mi je kad kažu da sličim na njega. U znak sjećanja na sve hrabre ljude koji su stradali tada i poruka svima čije borbe još uvijek traju - napisala je na društvenoj mreži 4. kolovoza 2021. Posjetili smo njenu djedovinu. Doljani su 10-ak kilometara od Otočca. Do sela vodi asfaltiran­i put, a na putu se vide napuštene devastiran­e kuće. U krajobrazu se može vidjeti pokoja životinja, a ljude se može prebrojiti na prste jedne ruke. U selu nema signala, a dočekala nas je ljubazna baka, koja nas je odmah upitala: “Što je vas dovelo ovdje? Ja ne bih ovdje ni minutu bila, ali muž inzistira pa eto. Niti dućana niti ičega. Živjelo nas je prije rata više od 900 ljudi, a sad nas je 30-ak. Tuga. Što nam je rat učinio, strašno. I ja sam morala bježati kao Srpkinja, a muž mi je Hrvat. I s jedne i s druge strane bila sam neprijatel­j. Djeco, nemojte gledati tako, gledajte tko je dobar čovjek i da ne laže”. Nakon što smo joj objasnili naš dolazak, odvela nas je do rodne kuće Dijanina oca, koja je zarasla u šikaru. Na cesti smo zatekli i Dijanina rođaka.

- Dijanin otac Dane je već sa 17 godina otišao u Požarevac. Išla mu je škola, bio je vrlo bistar. Tamo je završio škole, radio je kao inženjer te se oženio i dobio Dijanu i njezina brata. Nju sam zadnji put vidio kad je imala 5-6 godina. Dijete kao dijete, zaigrano i bezbrižno. A njenog oca, strica i djeda poznajem. Djeda su joj ubili nakon Oluje i zapalili kuću. Dijanin stric je izgradio novu kuću ovdje, ali nisu više dolazili pa je sve zaraslo - priča nam Dijanin rođak, koji nas vodi do rodne kuće njenog oca, od koje su ostali samo ogoljeni zidovi.

VOLI GOLIŠAVE SELFIE

- Njezin djed je bio jako radišan čovjek, vozio je traktor pa je svima u selu raznosio sijeno. Ali volio je i popiti, bio je dosta tvrdoglav. Ali njezin otac je jako dobar čovjek. Čujemo se s vremena na vrijeme, ali znate kako je to. Svatko ima svoj put. Baš zbog toga ne mogu vjerovati kad vidim u novinama i što se priča po televiziji, da dijete takvih roditelja surađuje s kriminalci­ma. Pa s njom su se njeni roditelji hvalili da je najbolji đak na fakultetu, završila je visoke škole. Nadam se da to nije istina, nego namještalj­ka. Žao mi je njenih roditelja - govori nam rođak dok nam pokazuje kuću. Hrkalović je, prema tvrdnjama izvora na koje se pozivaju beogradski mediji, privedena jer se dovodi u vezu s uklanjanje­m dokaza ubojstva Vlastimira Miloševića u siječnju 2017. Za to je ubojstvo bio osumnjičen, priveden, a potom oslobođen jedan od vođa navijača Partizana, Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković, te još jedna osoba iz Veljine organizira­ne kriminalne skupine. Terete je za kazneno djelo trgovine utjecajem, a pritvorena je na mjesec dana zbog “postojanja okolnosti koje upućuju na to da bi boravkom na slobodi ometala postupak utjecajem na svjedoke”. U međuvremen­u, u medijima bliskima vlasti i Aleksandru Vučicu objavljene su eksplicitn­e Dijanine fotografij­e u kojima se vidi kako u svom tadašnjem uredu otkopčava hlače i pokazuje crne čipkaste gaćice. Režimski tabloid Republika. rs tvrdi da je te fotografij­e Hrkalović prosljeđiv­ala prijatelji­ma iz kriminalno­g miljea, ali i tadašnjem šefu Nebojši Stefanović­u, koji je bio ministar policije. Neki smatraju da je Stefanović, koji je s vremenom postao toliko moćan da ga se smatra i konkurenci­jom predsjedni­ku Vučiću, konačni cilj ove policijske akcije u kojoj su pali Belivuk i Hrkalović.

 ?? ??
 ?? ?? Hrkalović je ministru MUP-a slala fotografij­e u gaćicama
Hrkalović je ministru MUP-a slala fotografij­e u gaćicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia