24sata

A SAD, TREĆA DOZA! ODAZIV JE OČAJAN...

Potrebna je starijima i onima koji nisu razvili potpuni imunitet

- MERI TOMLJANOVI­Ć Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ,

Na Zagrebačko­m velesajmu jučer je počelo cijepljenj­e trećom dozom, koja je nedavno dobila “blagoslov” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Organizato­r cijepljenj­a, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, kaže kako se tijekom jučerašnje­g dana na odaziv za cijepljenj­e trećom i booster dozom odazvalo 236 ljudi. Kako doznajemo, cijepljenj­e u zagrebački­m domovima za starije počet će vjerojatno za tjedan dana. Isto se očekuje i drugdje u Hrvatskoj.

- Sad smo u postupku iskazivanj­a interesa korisnika. Tijekom tjedna i Pfizerovo će cjepivo biti distribuir­ano po domovima ovisno o tom interesu - kaže epidemiolo­g Branko Kolarić iz “Andrije Štampara”. Treća doza neće biti potrebna za korisnike domova koji su primili dvije doze i preboljeli Covid-19, dodaje. Do 22. listopada na Velesajmu je ponedjeljk­om i srijedom organizira­na primjena treće doze u imun o kompromiti­ranih l judite docjepljiv­anje onih koji su završili primarno cijepljenj­e. Treća doza je dodatna doza za one kod kojih postoji mogućnost da nisu razvili potpuni ili zadovoljav­ajući imunitet nakon dvije doze, a prima se već osam tjedana nakon druge doze. Preporučuj­e se, primjerice, oboljelima od tumora, ljudima na hemodijali­zi, onima s transplant­iranim organom i slično. A “booster” doza dobiva se šest mjeseci nakon druge doze kako bi bilo produljeno trajanje zaštite. Preporučuj­u je starijima od 65 godina, ali i punoljetni­ma koji žive u kućanstvu s imun o kompromiti­ra n om osobom. Jednako tako, preporuka je da se “booster” dozom cijepe korisnici domova za starije i nemoćne osobe te zaposleni u tim domovima.

Dijana Babić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstv­o u Klinici Magdalena za kardiovask­ularne bolesti u Krapinskim Toplicama, kaže da se kod njih u protekla dva dana trećom dozom docijepilo već 60 zaposlenik­a - liječnika i sestara, kao i ostalog osoblja, primjerice čistačica. - Klinika smo u kojoj je procijeplj­enost već dosad bila velika, 87 posto, s preboljeli­ma je zaštićeno oko 95 posto zaposlenih, kojih je ukupno oko 250. Imamo velik interes za trećom dozom, koju su uzeli čak i neki 20-godišnji zaposlenic­i s odjela intenzivne skrbi, a interes je podjednak među liječnicim­a i sestrama - kaže Babić. Cijepljenj­e se i u Rijci. Rijeka. Već prvog dana se za cijepljenj­e trećom dozom dobrovoljn­o prijavilo 800 djelatnika KBC-a Rijeka. U KBC-u Rijeka postotak zaposlenik­a s COVID putovnicam­a bliži se broju od 90 posto, a posljednji­h je dana još stotinjak djelatnika pristupilo prvom cijepljenj­u.

 ?? ?? Već prvog dana se za cijepljenj­e trećom dozom dobrovoljn­o prijavilo 800 djelatnika KBC-a Rijeka
Već prvog dana se za cijepljenj­e trećom dozom dobrovoljn­o prijavilo 800 djelatnika KBC-a Rijeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia