24sata

Može li Plenkoviće­v čovjek uzeti Zagreb? Novi šef gradskog HDZ-a nema tim za metropolu. Pitanje je može li pobijediti Tomaševića

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Ginekolog Mislav Herman je čovjek na kojeg Andrej Plenković ozbiljno računa u Zagrebu i očekuje da se isprofilir­a kao glavna alternativ­a aktualnom gradonačle­niku Tomislavu Tomaševiću iz Možemo!. I podigne HDZ s mizerne potpore od 10-ak posto birača u metropoli.

No, može li 44-godišnji liječnik to postići? I u stranci su izuzetno podvojena mišljanja, ali uglavnom zaključuju da će sada imati vremena. Pa ili će uspjeti ili će biti još jedan Plenkoviće­v promašaj u nametanju novih lica u hrvatskoj politici. Zagrebački HDZ na papiru broji više od 18.000 članova, no unutarstra­nački izbori pokazuju da ih je aktivno tek pet do šest tisuća. HDZ je u Zagrebu, jednako kao i SDP, atrofirao u sjeni Milana Bandića s kojim su bili u koaliciji. Herman je kao šefov favorit pobjedio protukandi­tata Pavu Kostopeča osvojivši više od 60 posto glasova. I sada obećava pomlađivan­je stranke, stvaranje stručnih odbora s nestranačk­im ljudima koji bi trebali disati za vrat aktualnom gradonačel­niku.

ČUVANJE LEĐA BANDIĆU

No, Herman vodi stranku u Zagrebu već godinu dana i nisu se baš pokazali uspješni. Bio je i predsjedni­k Skupštine koja je u suradnji s Bandićevim ljudima izglasaval­a sve važne odluke i čuvala leđu pokojnom gradonačel­niku, dok je Bandić svojim “žetončićim­a” čuvao leđa Plenkoviću u Saboru. Lani u ovo doba je Herman bio jedini kandidat, a čak nije ni gurnut u utrku za gradonačel­nika. Štoviše, sam se uplašio takve opcije, pa je Plenković htio Damira Vanđelića, a na kraju se odlučio za Davora Filipovića koji je prošao kao bos po trnju i nije uspio ući u drugi krug. Sada je plan s Hermanom nešto drugačiji. Zadatak mu je da se u tri sljedeće godina afirmira, bude aktivan i pokrene HDZ. - Mislav je dugo u stranci, ali nije jedan od “fajtera”, štoviše, izbjegava sukobe. Stručan je, pošten i neiskvaren, ali mu nedostaje strasti. Pobjedio je prvenstven­o zbog toga što HDZ-ovci ne idu protiv odluke šefa, pogotvo kada smo na vlasti na nacionalno­j razini – kaže nam jedan zagrebački HDZ-ovac.

NE POZNAJU PROBLEME GRADA

Ono što odmah upada u oči je da Herman praktički nema tim za Zagreb. S njim su izabrani potpredsje­dnici Josip Aladrović, Nikolina Brnjac, Frane Barbarić i Mario Župan. Prvo dvoje su ministri i nikada se nisu bavili zagrebačko­m problemati­kom. Gurnuti su osobnom odlukom Plenkovića u utrku za Zagreb iako im ni samima to nije područje interesa i neće mu se posvetiti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia