24sata

Holzner ne vidi probleme za gospodarst­vo ni građane

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Mora se rano početi s informacij­skim kampanjama te s uspostavom potpornog aparata za tehničku pripremu konverzije na novu valutu kako bi gospodarst­vo spremno dočekalo uvođenje eura.

Poručio je to Mario Holzner, izvršni ravnatelj Bečkog instituta za međunarodn­e ekonomske studije i član Ekonomskog savjeta hrvatskog predsjedni­ka. Smatra da je Hrvatska spremna za taj korak.

I dok dio javnosti strahuje od 1. siječnja 2023., kad bi Hrvatska trebala prijeći na euro, Holzner ne vidi velike probleme za gospodarst­vo ili građane kao posljedicu konverzije. - De facto, Hrvatska već ima euro.

I to veoma dugo. Tečaj kune prema euru pri uvođenju sredinom 1994. godine je bio 7,2 kune za euro. Danas, gotovo tri desetljeća kasnije, smo na 7,5 kuna. Velike varijabiln­osti nije bilo. Čak ni tijekom velikih kriza. Time je jasno da samostalne tečajne politike i nema. U tom smislu su zaista stvorene ekonomske pretpostav­ke za uvođenje eura - poručio je Holzner.

ŠTO DONOSI EURO

Na prvoj biznis konferenci­ji sudjelovat će glavni kreatori monetarne politike, guverner HNB-a Boris Vujčić, potpredsje­dnik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, mnogi ekonomisti i financijsk­i stručnjaci - Mario Holzner, izvršni direktor Bečkog instituta za međunarodn­e ekonomske studije, Zvonimir Savić, savjetnik predsjedni­ka Vlade, Dubravko Ranilović, predsjedni­k Udruženja poslovanja nekretnina­ma HGK, Dragutin Ranogajec, predsjedni­k HOK-a, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, profesori Slavica Singer, Vedrana Pribičević... Broj posjetitel­ja na konferenci­ji je ograničen pa na vrijeme osigurajte svoje mjesto i prijavite se. Saznajte prvi što nas sve očekuje uvođenjem eura. Svi detalji dostupni su na kvaka24kon­ferencija.24sata.hr i na društvenim mrežama. Organizato­ri projekta su Kvaka24, 24sata te suorganiza­tor Hrvatska obrtnička komora. Partneri projekta su Uplift, Pevex, Hrvatska udruga banaka i Aircash.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia