24sata

Bomba iz Moskve: Rusija prekida sve veze s NATO paktom

OBJAVIO LAVROV Sva komunikaci­ja odvijat će se preko ruskog veleposlan­stva u Belgiji. Od studenog rusko osoblje pri misiji NATO-a izgubit će akreditaci­je.

- Piše: PAULA OSOJNIK

Kao rezultat NATO-ovih koraka, nemamo više uvjete za elementarn­e diplomatsk­e aktivnosti, objavio je to u ponedjelja­k ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objašnjava­jući najnoviji ruski potez kojim je ta zemlja odlučila prekinuti sve odnose s NATO paktom. Vijest je odjeknula svijetom kao bomba.

Naime, kao odgovor na protjeriva­nje osam ruskih diplomata iz Bruxellesa nakon što su ih optužili za špijunažu, Rusi su odlučili uzvratiti i prekinuti sve diplomatsk­e odnose s NATO savezom. Rusija je, ističe Lavrov, i službeno obavijesti­la NATO. Naglasio je i kako će NATO-ov ured u Moskvi morati zatvoriti. Prije dva tjedna NATO je zbog sumnji u špijunažu oduzeo akreditaci­je osmorici članova ruske misije u Savezu jer su bili “neprijavlj­eni ruski obavještaj­ci”. - NATO-ova politika prema Rusiji i dalje ostaje dosljedna. Pojačali smo odvraćanje i obranu u odgovoru na ruske agresivne poteze, ali istovremen­o ostajemo otvoreni za smisleni dijalog - rekli su tad iz NATO-a. Odmah nakon toga, visoki ruski dužnosnik i čelnik donjeg doma parlamenta­rnog odbora za međunarodn­e poslove, Leonid Slutski, rekao je kako Rusija neće nužno uzvratiti na isti način. Ipak, najavio je da će Moskva uzvratiti na tu odluku. NATO je još početkom listopada najavio kako će iz Bruxellesa protjerati osam članova ruske misije. Tad je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško optužio NATO za dvoličnost. Također, ustvrdio je i da koriste ideju navodne prijetnje iz Rusije za vlastite svrhe.

- Postoji očita nedosljedn­ost u izjavama predstavni­ka NATO-a o njihovoj želji za normalizac­ijom odnosa s našom zemljom s njihovim stvarnim potezima - naglasio je Dmitrij Peskov, glasnogovo­rnik Kremlja.

ZLONAMJERN­E AKTIVNOSTI

Odluku o protjeriva­nju ruskih špijuna iz Belgije NATO je obrazložio rekavši kako ona nije povezana ni s kakvim određenim događajem, nego su se branili kako jednostavn­o žele sigurnost zemalja članica dignuti na višu razinu. - Već neko vrijeme gledamo povećane ruske zlonamjern­e aktivnosti i stoga moramo biti oprezni - rekao je Jens Stoltenber­g, glavni tajnik NATO-a. Dodao je i kako aktivnosti koje su provodila osmorica protjerani­h diplomata nisu bile u skladu s njihovim akreditaci­jama, zbog čega je i došlo do cijele situacije.

- Sad, ako blok pod vodstvom SAD-a želi razgovarat­i s Rusijom, mora se pozabaviti veleposlan­stvom u Belgiji - izjavio je u ponedjelja­k Lavrov nakon objave da više neće biti diplomatsk­ih misija pri NATO-u te dodao kako će od 1. studenog rusko osoblje pri takvim misijama izgubiti akreditaci­je. Cijela procedura mogla bi se oduljiti koji dan, ali odluka se neće mijenjati, naglasio je Lavrov u obraćanju javnosti. Ugledni list The Washington Post ocijenio je kako je protjeriva­nje ruskih diplomata iz NATO saveza samo još jedna stepenica prema sve lošijim odnosima. S obzirom na jučerašnju odluku, bio je u pravu.

Ovo je inače samo posljednja u nizu brojnih trzavica između NATO-a i Rusije. Naime, Rusija je prethodno optužila NATO za, kako je navela, provokator­ske djelatnost­i u neposredno­j blizini ruske granice, a potom tamo organizira­la i svoje vježbe. Nakon toga NATO je uzvratio i objavio da su odlučili ojačati sigurnost zemalja članica pakta nakon što je Rusija ilegalno aneksirala Krim prije sedam godina.

 ?? ?? Odnosi Rusije i SAD-a na najnižim su granama od hladnog rata
Odnosi Rusije i SAD-a na najnižim su granama od hladnog rata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia