24sata

Izbjegavao sam suočiti se s problemom, odugovlači­o sam liječenje i po

-

Zbog toga nikako nisam mogao prihvatiti svoju situaciju, izbjegavao sam suočiti se s problemom, odugovlači­o sam liječenje koliko sam mogao, do toga da sam pomoć potražio prekasno. Supruzi dugo nisam niti rekao za svoje sumnje, tek malo poslije, kad sam smogao snage krenuti. I mogu reći da mi je to bilo veliko olakšanje, čovjek u bolesti ne bi smio biti sam. No ne sjećam se kako sam joj to rekao, znam samo da sam dugo osjećao golem stid zbog osjećaja da sam svoju obitelj tom svojom bolešću i mogućim ranijim odlaskom izdao.

Kako od karcinoma treba proći pet godina da biste mogli doći na listu za presađivan­je, tako sam došao do toga da mogu doći na tu listu. U međuvremen­u sam se se pripremao i na treći oblik liječenja, također peritonejs­kom dijalizom, ali tzv. noćnim liječenjem: Bio bih na aparatima, i dalje bih sam mogao provoditi dijalizu kod kuće, ali noću. Već sam prolazio trening za to, kad su mi javili da se pojavio donor bubrega koji bi mi mogao biti kompatibil­an. Novi bubreg stigao je iz Njemačke, znam da se radilo o liječniku. I tako sam bio na transplant­aciji te sad već peti mjesec živim novi život. Malo sam čak i pretjerao. Odjednom dobijete slobodu, niste vezani za dijalize i možete živjeti normalno - tako sam pretjerao u fizičkom opterećenj­u i bubreg se odmah javio. Moja doktorica me dobro ‘pošpotala’ i sad sam se malo prizemljio. one kognitivne, o kojoj razmišljat­e kad je želite primijenit­i, postala duboka i iskrena, čista emotivna empatija. Tome trebamo težiti mi liječnici, taj faktor ljudskosti u našoj se profesiji mora osjećati.

Kao nefrolog, što biste svojim pacijentim­a poručili iz pozicije čovjeka koji je prošao sve što će proći i oni?

To je doživotna bolest, to je prvo na što se treba pripremiti. Dakle, to je bolest koje se ne možete riješiti jer i transplant­irani se smatraju bolesnicim­a i do kraja života se nose s tim. I iznimno je važno da se protiv bolesti ne borite sami jer ćete uvijek biti gubitnik. Morate pronaći nekoga. Ako vam je potreban psihijatar ili psiholog, porazgovar­ajte s njim, s liječnikom, prijatelje­m... Ali osnova vjere u to da ćete izaći iz

 ?? ?? To što sam prošao učinilo me boljim liječnikom, kaže
To što sam prošao učinilo me boljim liječnikom, kaže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia