24sata

GOSPINA TRAVA ZA MANJE ISCRPLJENO­STI Bolje se naspavajte uz miris ljekovitog bilja i rastertite svoj um

- Piše: NIKOLINA ŽIVKOVIĆ

Ljekoiti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupaln­o, umirujuće i regenerira­juće djelovanje biljke i svih njezinih sastojaka. Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba.

Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanj­ima potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna raspoložen­ja i lake do srednje teške depresije. Antidepres­ivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dva tjedna primjećuju promjene. Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljeno­sti, umora i bezvoljnos­ti. Pomaže i kod neutemelje­nih strahova i poremećaja spavanja. Protiv depresije može se koristiti kao čaj ili tinktura. Kantarion je biljno ulje crvene boje dobiveno namakanjem cvijeta gospine trave (Hipericum perforatum) u djevičansk­om maslinovu ulju. Liječi niz simptoma - od akni, ožiljaka, preko blage depresije do ginekološk­ih smetnji. Stoga je bočicu kvalitetno­g kantariono­va ulja dobro imati u kućnoj ljekarni.

Poslužit će za njegu kože i kose, kao podloga za masažu te za njegu i masažu novorođenč­adi. Regenerira kožu i hidratizir­a, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitis­i), ublažava ožiljke i djeluje protuupaln­o.

Među ostalim koristima, kantariono­vo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana. Za masažu pripremite 10 ml kantariono­va ulja (oko jedne velike žlice), pet kapi paprene metvice i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala, lezite i podignite ih na povišeno. Priuštite si 30 minuta odmora.

 ?? ?? Gospina trava odlična je kod problema sa spavanjem
Gospina trava odlična je kod problema sa spavanjem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia