24sata

JENS ‘VISI’, STIŽE PETI JAKOBUŠIĆE­V TRENER? Ako opet promijene trenera, dovodi se u pitanje i sposobnost predsjedni­ka te direktora

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Ako ti pukne prednja guma na biciklu, nećeš skinuti stražnju i staviti je na prednju, a rezervnu na stražnju, nego ćeš rezervnom zamijeniti onu koja je probušena.

Jedna je to od brojnih životnih i nogometnih mudrosti legendarno­g učitelja i trenera Hajduka Luke Kaliterne. Prevedeno na nogometni jezik, ako ti se ozlijedi lijevi bek, nećeš prebaciti desnog beka na lijevoga i uvesti novog desnog beka nego ćeš zamijeniti onog igrača koji ti se ozlijedio igračem kojem je to prirodna pozicija.

A upravo je to učinio Jens Gustafsson u Šibeniku, ispremiješ­ao je momčad, Lovrencsic­sa pogurao na desno krilo, lijevog beka Čolinu poslao na desnog beka, a na lijevi bok stavio Melnjaka.

KROVINOVIĆ OZLIJEĐEN

Na stranu ozljeda Krovinović­a, koji je zaigrao ndovoljno zaliječen i rano je morao iz igre, ali Gustafsson­ova je postavka igre izbacila momčad iz balansa. Niti je Lovrencsic­s nešto donio prema naprijed niti su Čolina i Melnjak dobro zatvarali bokove svaki na svojoj strani, a usput je ugušen i Sahiti, Diamantako­s se nije snalazio u ulozi povučenog napadača, koji se iz dubine trebao ubacivati u špicu napada... Najbolje se to vidjelo u drugom poluvremen­u, kad je zamjenama i vraćanjem igrača na njihove prirodne pozicije Hajduk prodisao i proigrao te stvorio nekoliko izvrsnih prilika.

Valjda je švedski trener naučio i ovu lekciju, kao što je naučio i neke ranije, no mudar čovjek uči se na tuđim a ne na svojim pogreškama. Slične eksperimen­te na klupi Hajduka izvodio je i Igor Tudor, a to nije dobro završilo. Nažalost, Gustafsson­ovo “školovanje” itekako skupo košta

Hajduk, koji je nakon 11 utakmica i dalje četvrti na prvenstven­oj ljestvici, baš kao što je bio na kraju prošle sezone, prije negoli je momčad popunilo desetak vrlo kvalitetni­h igrača. Napredak u igri je minimalan i dolazi u prvom redu zbog individual­ne kvalitete Marka Livaje, Filipa Krovinović­a, Lovre Kalinića, Gerga Lovrencsic­sa..., no Gustafsson na Hajdukovoj klupi još nije pobijedio ni u jednoj jakoj utakmici. Jest, skinuo je prokletstv­o Gorice i u tom okršaju osvojio tri boda, ali i tada je Hajduk svakako bio favorit. Ispadanje iz Konferenci­jske lige od Tobola porazom 4-1 u Kazahstanu bilo je šokantno i dramatično, ali Šveđanin ga je preživio na klupi. A u tri domaća derbija “bijeli” su osvojili samo bod u Osijeku. Na Poljudu su izgubili i od Rijeke i od Osijeka. No, barem su dobivali ‘manje’ utakmice.

Ali prosipanje bodova protiv izravnih konkurenat­a u HNL-u Osijeka i Rijeke, a sad i protiv Šibenika, zahtijevaj­u neku reakciju čelnih ljudi kluba. Zajednički ručak teško da će biti dovoljan... Gustafsson je preživio sve kalvarije, a hoće li preživjeti poraz 2-0 u Šibeniku?

LAKO JE KUPOVATI

Jasno je da su predsjedni­k Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius nezadovolj­ni i da moraju reagirati, no nije ni njima lako posegnuti za još jednom smjenom na klupi, četvrtom u samo deset mjeseci!

Harija Vukasa su naslijedil­i, Boro Primorac je bio tek vatrogasno rješenje, a Paola Tramezzani­ja su promijenil­i jer je želio samostalno upravljati momčadi. Ako smijene i Gustafsson­a, onda se postavlja i pitanje njihove sposobnost upravljanj­a te vođenja kluba. Lako je odriješiti kesu i pokupiti sve najbolje na tržištu, to zna svatko, mnogo je teže složiti kompaktnu momčad koja će osvojiti trofej, a onda i prodajama mladih igrača materijali­zirati uloženo.

Za sada je dvojac na čelu Hajduka pokazao umješnost u dovođenju igrača, no momčad oni i njihov trener nisu posložili. Ako ne osvoje trofej ili se barem ne bore do kraja za Kup ili prvenstvo, a pogotovo ako ne nađu načina da vrate uložen novac, Hajduku se ne piše dobro. Do iduće reprezenta­tivne stanke “bijele” čekaju Gorica, Slaven Belupo i Hrvatski dragovolja­c. Navijači traže tri pobjede i jedino će takav ishod jamčiti priključak vrhu i mir u klubu do derbija na Rujevici 21. studenoga.

 ?? ?? Gustafsson još nije dobio veliku utakmicu, a sad je
kiksao u Šibeniku
Gustafsson još nije dobio veliku utakmicu, a sad je kiksao u Šibeniku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia