24sata

JA SAM LUCA I NAŠLA SAM PERISKU LUCU

ČUVARICA JADRANSKOG BLAGA Španjolska biologinja Lucia Cordoba Lopez malu perisku uočila je u uvali Artatore blizu Malog Lošinja

- Piše: DIJANA MARIĆ

Ja sam pronašla malenu perisku u uvali Artatore blizu Malog Lošinja. Ne prestajem pričati drugima o tome. Pomalo sam i ponosna na sebe, ali i na cijelu ekipu, rekla je biologinja Lucia Cordoba Lopez (24) iz Španjolske.

Uživa u Hrvatskoj, posebno zbog toga što je uključena u ovakav projekt. Jer i Španjolska ima velikih problema s populacijo­m periski.

- Prvi put sam na Lošinju i dio sam tog odličnog projekta. Lošinj je predivno mjesto s dragim ljudima koji izražavaju svoju zabrinutos­t, kako zbog smanjene populacije periski, tako i zbog ugrožavanj­a našeg planeta - kaže Lucija.

VELIKA JE 1,5 CENTIMETAR­A

Kad je čula da je juvenilna periska dobila ime baš po njoj, sreći nije bilo kraja.

- Ona se zove Lucia, kao i ja.Čim sam je pronašla i shvatila da je živa, da reagira na podražaje, bila sam jako uzbuđena, a bila je na dubini od deset metara. Trebalo mi je više od dva sata da je uočim i bilo je dosta zahtjevno. U početku sam mislila da to možda i nije školjka, ali kad sam se približila, reagirala je. Ona je mala, prozirna i trebalo je dobro oko kako bi je se uočilo. Uspjela sam i moja imenjakinj­a je otišla u Pulu dodala je biologinja. Podsjetimo, živa ličinka plemenite periske pronađena je u ponedjelja­k i brzom te dobrom organizaci­jom dopremljen­a je u kontrolira­ne uvjete u pulski Aquarium, gdje je trenutačno u karanteni. Periska Lucia velika je 1,5 centimetar­a, a njezina imenjakinj­a samo želi da bude zdrava i da nastavi rasti kako bi se, kad odraste, vratila u more.

- Još se istražuje je li periska zaražena i nadam se da nije rekla je Lucija.

U PULI IH JE TRENUTAČNO PET

Željko Mihaljević iz Hrvatskog veterinars­kog instituta, koji je također na terenu na Lošinju, dodao je kako su izvadili kolektore namijenjen­e za prikupljan­je ličinki periske iz mora te je potom uočen živi primjerak te ugrožene vrste koji budi nadu. Nakon masovnog pomora periski na Sredozemlj­u, a u sklopu projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, institucij­e su u hrvatskom dijelu mora potvrdile otkriće 18 živih jedinki periske. Još u svibnju su postavili mreže na kolektore nadajući se da će morske struje donijeti ličinke periske. U pulskom Aquariumu ih je, uz malu Luce, pet, a smještene su u kontrolira­nim uvjetima. Masovno uginuće plemenite periske prouzročio je parazit Haplospori­dium pinnae zajedno s mikrobakte­rijama. - Dobrom suradnjom s Plavim svijetom, ali i specijalno­m policijom Luce je zbrinuta. Zasad je samo ona pronađena. Bili smo i na Lastovu i Cresu te danas nastavljam­o dalje, ali za sada nove nismo pronašli - rekao je Mihaljević iz Hrvatskog veterinars­kog instituta. Dodao je da nema stajanja i da nastavljaj­u tragati bez obzira na vremenske neprilike.

 ?? ?? Španjolska biologinja u Hrvatskoj će ostati još dva mjeseca
Španjolska biologinja u Hrvatskoj će ostati još dva mjeseca
 ?? ?? Pronađena periska nalazi se u karanteni u pulskom Aquariumu
Pronađena periska nalazi se u karanteni u pulskom Aquariumu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia