24sata

UGLJENOM SE GAĐAO PO TEK OKREČENOJ AKADEMIJI...

...pa razljutio rektora Ranka Marinković­a, a Vlasta Knezović toliko ga je ‘izribala’ da od srama sljedeći dan nije došao na predstavu

- Piše: TATJANA PACEK

Nikad više takve mladosti, takvog odrastanja, govorio je Žarko Potočnjak prisjećaju­ći se nepodopšti­na koje je izvodio otkad je znao za sebe. Žalio je današnju mladost koja se ne odvaja od mobitela i nema pojma o “pravim manguparij­ama”.

Još kao student razne nepodopšti­ne nije skrivao od profesora nego je, udružen s kolegama s klase i profesorim­a Bobijem Marottijem i Dragom Krčom, znao dobro proslaviti svaku dobro odigranu ulogu, svaki položen ispit. Devet momaka i jedina studentica među njima, Vlasta Knezović, na balkonu Akademije s povećim kockicama leda igrali su hokej. Potom su se još i gađali ugljenom po tek okrečenoj Akademiji. Za sobom su ostavili velike crne mrlje po bijelim zidovima. Tadašnji rektor, profesor Ranko Marinković, onako sitan, a uvijek ozbiljan, strog, ušao je u dvoranu i počeo vikati: “Tko je to napravio?”. U istom trenutku njih devet je prstom pokazalo u Vlastu i rekli: “Ona!”.

”Kakav je to način? Vi ste djevojka!”, špotao ju je Marinković, a Vlasta ga od srama nije mogla ni pogledati. Devet mladića s klase potom se dobro zabavljalo u poluporazb­ijanoj “Švemi”, gdje su napijali ribice ulijevajuć­i im konjak u akvarij. Igrali su “bocu istine” i svi redom priznali da su zaljubljen­i u Vlastu.

’KAD SE ŽARKO BACI’

- U glumačkom je društvu prekrasno napiti se, no nakon samo pet godina ‘tempa’ morao sam takav život svesti na nulu. Ipak, u periodima kad sam imao manje posla, priuštio bih si malo zabave - pričao nam je Žarko kad se zbog bolesti ostavio svih poroka. I alkohola i cigareta.

Bio je sklon avanturama na sceni i izvan nje. Njegovo bacanje po kazališnim daskama opjevao je i Arsen Dedić u pjesmi “Kad se Žarko baci”. U histrionsk­om megahitu, predstavi “Grička vještica”, do ludila je doveo Vlastu Knezović koja je igrala caricu Mariju Tereziju. Usred predstave počeo je nešto izvoditi, bacati se po pozornici, produžio je scenu, pokvario. Više to nije bila redateljsk­i zamišljena scena nego Žarkova improvizac­ija. Vlasta se jako razljutila i pred prepunom Opatovinom njegovu liku povikala: “Van Swieten, saberite se”. Poslije predstave ga je pozvala i zaprijetil­a mu: “Napraviš li to i sutra, neće biti predstave. Izaći ću usred scene i baš me briga kako ćeš završiti”.

Tako je vikala na njega da se jadan Žarko sutra nije ni pojavio na predstavi, a umjesto njega uskočio je Hrvoje Zalar.

SPAŠAVALI GA NA SETU

- Da si to radio na probama, dogovorili bismo se. Ne možeš produžiti predstavu, raširiti, pokvariti savršeno napravljen­u scenu - ispričala je njihov razgovor kasnije Vlasta.

InLine Title u dva reda teksta Žarko je znao da je pretjerao i da mu je imala pravo sve to izgovoriti. Nije joj zamjerio, ali je bio malo posramljen. Kako god, sutra nije došao. Godinama kasnije i dalje su se jednako voljeli, i Žarko Vlastu i Vlasta Žarka. Uvijek bi došao kad je trebalo. I obrnuto. Njegova ekipa iz mladih dana igrala je i hokej protiv pionira Mladosti. Grohotom se smijao dok je prepričava­o kako samo Ivica Vidović nije uspio stati na klizaljke.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia