24sata

To su njihove

-

detaljne upute s nalaza. Ili da odem u susjednu državu obaviti feticid, gdje to rade bez problema. Etičko povjerenst­vo ni jedne od tih bolnica nije dalo nikakav odgovor, a dostavili smo im sve potrebne podatke, u sve četiri bolnice prije tri dana - govori Mirela.

Ona sad ide u pravnu borbu jer joj nijedan liječnik nije rekao da po hrvatskom zakonu ima pravo na pobačaj. Dapače, prvo su joj rekli da oni tu ne mogu ništa, a kad joj je njena prijatelji­ca odvjetnica rekla da ima pravo na komisiju koja će odlučiti o pobačaju, rekli su da ni jedna komisija to ne bi odobrila.

No to nije istina. Prema Zakonu koji je iz 1978. godine, etička komisija bolnice može odobriti pobačaj nakon deset tjedana od začeća u tri situacije, a jedna od njih je i kad se na temelju medicinski­h indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim nanama. Isti zakon propisuje da je postupak po zahtjevu trudnoće hitan i da se odluka mora donijeti u osam dana. A propisuje da se pobačaj može odobriti i kad je ugroženo zdravlje ili život trudnice.

- Svi govore da su im ruke vezane zakonom i da ili skupim novce za Sloveniju ili odem kući i čekam da umre u meni. Što da ja kažem ‘hvala' na to? Došla sam doma, sjela i gledala u zid jer nisam bila sposobna ni za što. U sekundi sam donijela odluku, i Vanja Jurić i Ivana Paradžikov­ić su ostale u šoku. Mene nitko nije silio da idem u medije s ovim, ja sam rekla veliko i glasno ‘da'. Sumnjam da će se zakon promijenit­i, ali idemo pokrenuti neku lavinu. Možda se barem malo nešto uspije dogoditi. Već se druge žene javljaju masovno - nada se.

Nitko joj nije spomenuo ni da bi maligne stanice iz bebe mogle prijeći u nju, nisu je upozorili ni na potencijal­nu sepsu ako dijete u njoj umre.

- Njih nije briga za mene. Oni razmišljaj­u o bebi kojoj nema pomoći. Ja imam doma malo dijete i želim ponovno ostati trudna. Uopće ne misle na mene, pozivaju se na zakon iz ‘78. ‘Mi Vam to tu ne možemo napraviti i to Vam neće nijedno etičko povjerenst­vo odobriti i najbolje da odete van.' Eto, to su mi rekli. Prije nego što su uopće donijeli odluku, već mi govore da se to ne može. Nisu ni probali. Kontaktira­li smo hrpu doktora i svi peru ruke. A ja se za to vrijeme pitam kako 150 kilometara od nas znaju što se radi u tim situacijam­a, a mi tu ne znamo. Rekla sam suprugu da sam na rubu da se spakiramo i odemo iz ove države - govori Mirela.

Ona će na kraju pobaciti u Sloveniji, gdje je odnos prema njoj dijametral­no suprotan nego u Hrvatskoj.

- Idem idući tjedan,

da se i on što manje muči i ja skupa s njim. Ne znam kakva bih bila da moram iznijeti trudnoću do kraja, mislim da bi me to još više slomilo. Tamo su mi dali detaljne i striktne upute, puni su poštovanja, humani su i iako je skupo, taj tretman je neopisivo drugačiji i nema nikakvih problema - opisuje.

Nakon medijske hajke, Mireli su se javili iz KB-a Merkur da dođe na pregled, iako već ima svu potrebnu dokumentac­iju. Poslali smo upite i Petrovoj bolnici, Svetom Duhu i Vinogradsk­oj, kao i Ministarst­vu zdravstva i Gradu Zagrebu, koji je osnivač bolnice Sveti Duh. Do zaključenj­a ovoga teksta javili su se samo iz ministarst­va. Oni kažu kako svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ako su se stekli navedeni medicinski uvjeti. - Ministarst­vo zdravstva ponovno apelira na sve zdravstven­e ustanove da pravovreme­no i točno informiraj­u pacijentic­e o njihovim pravima i mogućnosti­ma koje mogu ostvariti u Hrvatskoj - napisali su.

Nisu odgovorili hoće li liječnici, za koje Mirela Č. kaže da je nisu informiral­i i koji su prekršili njena prava, snositi neke posljedice ili ne.

 ?? ?? Novi Zakon o pobačaju čeka se godinama. Još uvijek su važeće neke stavke zakona iz 1978. godine
Novi Zakon o pobačaju čeka se godinama. Još uvijek su važeće neke stavke zakona iz 1978. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia