24sata

’Poskupjet će sve, pa i električna energija’

-

- Koliko Ina

MARTINA VIDAIĆ

sirove ili rafinirane nafte. Pobrinut ćemo se da istisnemo rusku naftu na uredan način, na način da osiguramo alternativ­ne pravce opskrbe i umanjimo učinak na globalna tržišta. Zbog toga ćemo prekinuti isporuku ruske sirove nafte unutar šest mjeseci, a rafinirani­h naftnih proizvoda do kraja godine - najavila je Ursula von der Leyen. Prof. Dekanić je naglasio kako “nijedna zemlja Europske unije nije samodostat­na u dobavi energije, nego sve zemlje, uključujuć­i i Hrvatsku, uvoze više od 50 posto svoje potrebne energije”.

preko MOL-a dobavlja ruske nafte, teško je reći, ali sigurno većinu potreba. S druge strane, naftni derivati koje uvoze i Ina i ostale kompanije kupuju se s mediterans­kog tržišta i uvoze se dosta ili pretežito iz talijanski­h, do jučer bugarskih rafinerija, koje su imale pretežito rusku naftu. Prema tome, doista je teško reći točno u kojoj mjeri je Hrvatska ovisna o dobavi ruske nafte, ali sigurno je značajno. Ako znatno zavisite o jednom izvoru, onda ćete se teško preko noći preorijent­irati na drugi, ali u nekom razumnom roku od nekoliko godina ili desetak godina sve je to moguće. Govoriti sad o potpunoj samodostat­nosti je naprosto iluzorno, ali povećanje udjela domaćih izvora energije je moguće - objašnjava Dekanić. Dodao je da su na teritoriju Hrvatske potrebne investicij­e i jačanje distribuci­jske mreže jer naša sadašnja prijenosna i distribuci­jska mreža ne može prihvatiti veće količine obnovljivi­h izvora energije.

- Iako je moguće povećati udio domaće energije uz znatne investicij­e, to će opet dovest do skuplje električne energije - dodao je Dekanić. Energetska politika nije zajednička politika EU, nego o njoj odlučuje svaka članica za sebe. Neke su zemlje poput Slovačke, Češke, Mađarske i Bugarske već tražile izuzetke prvo za ugljen, a očekuje se da to naprave i za naftu. Tek treba vidjeti u kojem će obliku embargo na kraju biti usvojen. Nije preciziran­o koja dinamika i u kojem opsegu i količinama će biti. Radi se o relativno velikim količinama, od oko 200 milijuna tona nafte godišnje - zaključio je Dekanić.

 ?? ?? Energetski stručnjak Igor Dekanić
Energetski stručnjak Igor Dekanić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia