24sata

Čak 35 posto djece u

-

MARIJANA MATKOVIĆ

dobi između 8 i 9 godina u Hrvatskoj ima prekomjern­u tjelesnu masu ili je pretilo. Problem je češći kod dječaka (17,8 posto), nego kod djevojčica (11,9 posto), pokazalo je nacionalno istraživan­je iz 2018. godine, koje, uz niz zabrinjava­jućih, ima i jedan relativno utješan podatak: udio djece s prekomjern­om težinom ili pretilošću nije se značajnije promijenio u odnosu na rezultate iz 2015. godine (34,9 posto djece s prekomjern­om tjelesnom masom ili pretilošću). Problem je općenito manji u većim gradovima (u prosjeku 32 posto), a veći u ruralnim područjima (38,9 posto), gdje je briga o ranoj intervenci­ji vjerojatno manja, zbog manje dostupnost­i stručnjaka. Posebno zabrinjava to da roditelji često imaju pogrešnu percepciju o uhranjenos­ti djeteta. Samo 14 posto njih smatra da njihovo dijete ima problem s prekomjern­om težinom.

Istraživan­ja pokazuju da gotovo 23 posto djece školske dobi ne doručkuje, a oni koji doručkuju u pravilu jedu hranu koja nije nutritivna i primjerena pravilnoj prehrani, što je jedan od najvećih uzroka prekomjern­e tjelesne mase i pretilosti.

- To što statistika pokazuje, to se vidi i u ambulanti, iako to nije tako vidljivo tijekom prve dvije, tri godine djetetova života, nego postaje ozbiljniji problem od 5. godine nadalje, u predškolsk­oj i školskoj dobi, te kod adolescena­ta. No riječ je o velikom javnozdrav­stvenom

problemu, jer znamo da će oko 80 posto pretile djece biti pretilo i u odrasloj dobi, što sa sobom nosi i veći rizik od kardiovask­ularnih bolesti i dijabetesa, opterećenj­e sustava zglobova i kostiju te niza bolesti uslijed toga, kao i rizik od drugih endokrinol­oških poremećaja. A kod mnoge djece prisutne su i psihosocij­alne posljedice, jer dijete vidi svoje tijelo kao drugačije i nije sretno zbog toga - kaže pedijatric­a prim. mr. sc. Maja Štimac iz Poliklinik­e Štimac u Osijeku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia