24sata

ZA HNL DVA NOVA KANALA I ISTA CIJENA ➤ Koliko će točno svaki klub dobiti? Hoće li se novac dijeliti proporcion­alno plasmanu?

Klubovima 44 milijuna eura, tri operatera neće imati u ponudi utakmice

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

HNS ga je nazvao povijesnim ugovorom, na svečano potpisivan­je došli su predstavni­ci skoro svih klubova, a Goričin predsjedni­k Nenad Črnko u jednoj je rečenici objasnio što znači novi ugovor, prema kojemu će klubovi dijeliti 44 milijuna eura u četiri godine:

- Dosad smo dobivali 440.000 eura po sezoni, sad ćemo između četiri i pet milijuna. - To ćemo dogovoriti idući tjedan na sastanku s prvoligaši­ma. Imamo dva-tri prijedloga. I ime lige ćemo definirati kroz 7-8 dana - rekao je predsjedni­k HNS-a Marijan Kustić, a na ostala pitanja odgovorio nam je direktor u HT-u Richard Brešković.

➤ U kojem paketu će se moći

gledati utakmice?

- Svim korisnicim­a HT-a koji danas gledaju HNL u istim tim paketima nudit ćemo i iduće sezone. I njima i novim korisnicim­a. Nikakvih promjena nema.

➤ Arena ili novi kanali?

- HT će pustiti hrvatski nogomet na novom kanalu, koji je u razvoju i zvat će se MaxSport 1 i 2. Očekuje se da će se početi emitirati tijekom lipnja, prvi prijenos na novom kanalu bit će Superkup, ako ga bude, početkom srpnja.

➤ Hoće li se ti kanali dodatno naplaćivat­i?

- Ne, za one koji imaju naš sportski paket ništa nećemo dodatno naplaćavat­i.

➤ Što je s drugim operaterim­a?

- Korisnici MAXtv-a, Iskona i EVOtv-a moći će pratiti kanale

MaxSporta na kojima će se emitirati hrvatski nogomet, a oni A1 televizije, Telemacha i Optime neće.

➤ Koje će se utakmice emitirati na HTV-u?

- Nudimo ligu i Kup te pregovaram­o s HTV-om.

➤ Znači, neće svaki derbi Dinama i Hajduka biti na HTV-u?

- Ne nužno, ima zanimljivi­h utakmica Rijeke, Osijeka...

➤ Kako će se HNL moći gledati putem interneta?

- Putem MaxTV To Go aplikacije na postojećoj platformi.

➤ Hoćete li unaprijedi­ti produkciju prijenosa?

- Nastavit ćemo prenositi putem optičke mreže s naših terena, a u jednom trenutku ćemo početi utakmice raditi u 4K i nuditi preko 5G platfortmi, što znači da će više korisnika moći u isto vrijeme gledati. Dodatne kamere i oprema su spremne. Prenosit ćemo i utakmice reprezenta­cije do 16, 19 i 21 godine te prijateljs­ke utakmice koje nisu pod Uefom. A pregovaram­o i o tome da uključimo i druge loptačke sportove.

➤ Hoćete li nuditi i OTT uslugu?

- U Hrvatskoj će se moći gledati preko OTT-a, a razgovaram­o s partnerima i u inozemstvu da se preko OTT platformi može gledati HNL jer veliki je interes za našom ligom i u inozemstvu.

➤ Hoćete li prenositi niže lige?

- Planiramo prenositi i utakmice 2. lige i futsala, ali treba nam pomoć klubova i saveza da poboljšaju infrastruk­turu na tim lokacijama. Poput rasvjete i pristupa kamera.

 ?? ?? ➤ Jednu utakmicu u svakom kolu prenosit će HTV
➤ Jednu utakmicu u svakom kolu prenosit će HTV

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia