24sata

Već je plaćeno,

-

rekao je prošli tjedan pravosudni policajac kad mu je u zagrebački zatvor Remetinec dostavljač dovezao pizzu. Kako je inače, kažu njegovi kolege, bio “dosta štedljiv” i do prije nekog vremena rijetko naručivao dostavu, a pogotovo jer je nije naručivao iz obližnjih restorana, te i iz nekih drugih razloga (dojava?) nekome se sve to učinilo sumnjivim. Pregledali su zapakiranu pizzu i pronašli mobitel koji je trebao biti dostavljen nekom zatvorenik­u, što je zabranjeno. Pritvoreni­ci i zatvorenic­i mogu, naime, komunicira­ti pod strogo kontrolira­nim uvjetima, a ti razgovori se nadziru. Upravu za zatvorski sustav pitali smo je li

VILIM CVOK

djelatnik pravosudne policije koji je prokrijumč­ario mobitel u zatvor u Remetincu suspendira­n, hoće li dobiti otkaz i kakve će mjere poduzeti protiv njega. Na ta pitanja do zaključenj­a izdanja nismo dobili odgovor, kao ni na pitanje je li to bio jedini mobitel koji je namjeravao dati zatvorenik­u. Dostave hrane za zaposlenik­e u zatvoru se do prošlog tjedna nisu pregledava­le, tako da je u njima moglo biti svašta. To će se sad, vjerojatno, promijenit­i.

pravosudni­m policajcim­a u Remetincu čudno je izgledala kutija keksa u ćeliji Tomislava Sablje, optuženog da je šef skupine dilera koja je iz Albanije i Crne Gore dopremala tone droge.

Iako je bila originalno zapakirana, detaljnije su je provjerili i u njoj otkrili mobitele. U prosincu 2019. od zatvorenik­a su u Remetincu zaplijenil­i tri mobitela - dva iPhonea i mikromobit­el. Zatvorenic­i su ih sakrili u spužvu, a punili su ih preko televizora. Kako su i preko koga ti mobiteli dospjeli u zatvor, neslužbeno doznajemo, nikad nije utvrđeno.

su lani, prema podacima Ministarst­va pravosuđa i uprave, u kaznenim tijelima kod osoba lišenih slobode pronašli i oduzeli 55 mobilnih uređaja. U 2020. zaplijenil­i su 38 mobitela. Iz tih podataka vidljivo je da su mobiteli sve traženija roba u zatvorima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia