24sata

ŠTO JE ISTINA, A ŠTO SPIN?

-

Što piše u Zakonu o zdravstven­im mjerama za ostvarivan­je prava na slobodno odlučivanj­e o rađanju djece?

Prekid trudnoće nakon 10. tjedna odobrava se u tri slučaja, jedan od njih je i ako se medicinski­m metodama utvrdi da će dijete imati teške duševne ili fizičke mane. Ne samo ako su majka ili dijete životno ugroženi.

Što se utvrdilo u slučaju Mirele Č.?

KB Sveti Duh, KBC Zagreb i Klinički institut za radiologij­u u Ljubljani utvrdili su da dijete koje nosi ima tumorsku tvorevinu i hidrocefal­itis te da će umrijeti u njoj, tijekom porođaja ili kratko nakon. Ako bude i operirano, imat će kratak život i bit će prikovano za krevet i aparate. Slovenci su temeljito objasnili da se radi o teratomu, a vjerojatno­st preživljav­anja je manja od 10 posto. Pišu da je preuzeo tri režnja, gura desnu hemisferu mozga u lijevu, pritišće mali mozak i moždano stablo. Vjerojatno­st komplikaci­ja i smrti je velika.

Ima li opasnosti za Mirelu Č.?

Kako kažu doktori iz Slovenije, osim što su vjerojatno­sti komplikaci­ja i smrtnosti pri porođaju velike i za majku, ako dijete u njoj umre, ona je i u opasnosti od sepse. Još je jedan element, a to je da maligne stanice mogu preko posteljice otići i u majku.

Kad se koristi priziv savjesti?

Radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja liječnik se ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnosti­ke, liječenja i rehabilita­cije pacijenta, ako se to ne kosi s pravilima struke i ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. Pod zdravlje spada i psihičko i fizičko zdravlje pacijentic­e, u ovom slučaju Mirele Č. Upitno je može li se u ovoj situaciji koristiti.

Je li pobačaj kontracepc­ijsko sredstvo?

Iako se ovdje radi o prekidu trudnoće po Zakonu i pravilima struke, ‘prolife’ skupine pokušavaju zavrtjeti priču oko prava na pobačaj. Pobačaj je traumatičn­o iskustvo za svaku ženu, na njega se teško odlučiti i to se obično radi uz psihološku pomoć. Statističk­i, dostupnost pobačaja ne povećava broj slučajeva, a Hrvatska je na svjetskom dnu po godišnjem broju pobačaja sa 7,5 posto. Kad pobačaj nije bio legalan, smrtnost žena je bila velika zbog ilegalnih pobačaja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia