24sata

➤SUPERSHOW

NOVI FOSILI FUNKCIONIR­ALI SU KAO OBITELJ, ALI TRZAVICA JE STALNO BILO

-

Glazbenici idu za autorom, a u ovom slučaju Fileš može imati pravo na žig i ime, ali on je bubnjar i teško da će napraviti svoj bend. Osim toga, nikad nije imao Hourinu karizmu jer je Houra ujedno i autor većine pjesama. Dakle, glazbenici mogu otići za autorom, neka promijene ime u Kazalište, neka uzmu novog bubnjara i priča se nastavlja. Ivanković se sa Zlatnim dukatima razišao zbog svađe sa Stankom Šarićem. Kako kaže Ivanković, sve je počelo zbog banalne sitnice.

- Jedan naš prijatelj

koji nam je jednom financirao snimanje spota imao je neku proslavu i sve nas je pozvao. Rekao sam dečkima da nismo pozvani da sviramo, ali ako hoće neka sviraju, a ako ne - nikome ništa. Kad smo došli na tu proslavu, smatrao sam da bi bilo u redu da čovjeku iz zahvalnost­i odsviramo nešto, no tu se Stanko naljutio i rekao da on neće svirati besplatno, da sam ja uzeo sigurno novac i tako je počelo - prisjeća se Ivanković događaja iz 1996., kad su Zlatni dukati bili na vrhuncu slave i imali 10-ak objavljeni­h albuma.

- Nakon tog sukoba shvatio sam da me izbacuje iz Zlatnih dukata, da više nikad nećemo svirati zajedno, pa sam pozvao sve članove i rekao im: 'Dečki, sad je gotovo, ili ste sa mnom ili ste uz Stanka, a vi izaberite'. Rekli su da bi razmislili nekoliko dana pa će mi se javiti. Nitko od njih mi se do danas više nije javio - kaže Ivanković, koji je kao osnivač benda imao pravo na ime i žig tamburaško­g sastava.

- Oni su bez mene

nastavili nastupati pod istim imenom jer sam im rekao da ću ih godinu dana pustiti i da se nadam da ćemo se do tada dogovoriti. I godinu dana nakon mog odlaska koristili su ime Zlatni dukati. Kad god sam pokušao razgovarat­i sa Šarićem oko prava na ime, on bi mi poručio da ne želi nikakav dogovor i neka tužim. Pa sam na kraju 1997. krenuo s tužbom. Nećete vjerovati, ali suđenje je trajalo 18 godina i okončano je tako da sam izgubio. U međuvremen­u su Zlatni dukati prestali postojati jer je Ivanković zaštitio ime čim je oformio tamburaše i nadjenuo im ime. U to vrijeme, a bilo je to početkom 80-ih, Patentni zavod je bio u Beogradu.

- Oni su pokušali ime zaštititi u Zagrebu, ali sam ja donio potvrdu iz

Beograda. U životu sam napisao više od 300 pjesama koje su uglazbljen­e i još 400 koje su u zbirkama pjesama, napisao sam i desetak knjiga kojima sam također smislio naslov, pa je logično i da sam smislio ime tamburaško­g benda. Tako sam dokazao da ja imam pravo na ime pa su se Zlatni dukati morali preimenova­ti u Najbolji hrvatski tamburaši. Mislim da je takvo ime čisti promašaj - kao da se najbolji rock bend zove Najbolji rockeri na svijetu - govori Ivanković.

spor na sudu i zato kažem da mi u Hrvatskoj nemamo pravosuđe, nego krivosuđe. Spor je okončan tek 2015. godine i u obrazložen­ju je pisalo da sam tjerao članove benda da sviraju besplatno iako o tome nije bilo ni govora. Nikad nisu svirali besplatno, a ja, iako sam bio i skladatelj i tekstopisa­c i aranžer i producent i menadžer, dobivao sam uvijek isti honorar kao i svi drugi članovi. Nakon što smo se razišli, nikad nisam dobio ni kune od tantijema, ali nakon izgubljeno­g spora izgubio sam povjerenje u sudove i nemam više ni volje ni snage za neke nove tužbe - govori razočarani Ivanković, koji je zabranio izvođenje svih svojih pjesama koje je napisao za Dukate, čak i na radiju i televiziji. Osim za njih, radio je i za mnoge druge izvođače, a autor je i Dinamove himne iz 80-ih "Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad". Među najvećim hitovima koje je napisao za Zlatne dukate su i "Nek' zvone tambure", "Tena" te "Vukovar, Vukovar", i njemu najdraža "Zbog tebe". Većina albuma Zlatnih dukata postizala je zlatne i platinaste naklade.

- Ipak, izgubio sam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia