24sata

DINAMO Ć POSTATI P

-

Pobjeda

Eintrachta nam ne odgovara, a pobjeda Rangersa mogla bi pogurati hrvatski klub u Europsku ligu. HNL će se riješiti ovaj vikend, statističk­i su najveće šanse da Dinamo pobijedi Osijek, a Rijeka Hajduk. Prema izračunu, 22 posto je šanse da Dinamo u nedjelju u 22 sata počne slaviti naslov prvaka.

Nisu to prognozira­li ni kladioniča­ri ni Baba Vanga, nego profesor Tomislav Globan (35), izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Globan je postao popularan u zadnjih nekoliko godina objavama vrlo zanimljivi­h i za hrvatski nogomet važnih statističk­ih podataka i matematičk­ih procjena. Platforma mu je Twitter, a za 24sata ispričao je svoju životnu priču.

Kako vas je ljubav prema nogometu odvela u statistike i brojke, a ne na terene i tribine? - Odmalena sam volio matematiku, brojke, kombinator­iku, računanje, išao sam na natjecanja... A ljubav prema nogometu usadio mi je otac, doma je uvijek na TV-u bila neka utakmica.

Može li se sve izračunati? - Ne baš sve, ali možemo neke stvari procijenit­i. Neke vjerojatno­sti ili šanse da netko bude prvak, plasira se u Europu, može se objektivno kvantifici­rati. I dok je 99:1 posto šanse za nešto, nogomet volimo jer taj jedan posto može se dogoditi. Malo je golova pa su najveći izgledi za iznenađenj­a, veći nego u, recimo, košarci ili rukometu, gdje su šanse da će favorit dobiti znatno veće.

Pa tko će onda, profesore, biti prvak Hrvatske? - Model koji koristim bazira se na elo bodovima. Taj je sustav još davno kreirao profesor Arpad Elo, Mađar, sveučilišn­i profesor u Americi, za potrebe šaha. Gdje svaki igrač, u našem slučaju klub, ima neku startnu razinu bodova, koja ovisi o tome koliko je pobjeđivao u prošlosti, i prema tome se računa vjerojatno­st za svaku iduću utakmicu. Mi još domaćinu dodamo bodove zbog domaćeg terena te gledamo razliku u elo bodovima između klubova na dan utakmice. Što je razlika veća, veća je šansa da će favorit pobijediti, a što je razlika manja, to je neizvjesni­je. Dinamo, recimo, ima 1620 bodova, a Osijek 1528. I na to dodamo Dinamu bodove zbog domaćeg terena. Odokativno određujete dodatne bodove domaćinu?

- Ne, isto se računa, ali za cijelu ligu, ne za pojedinačn­e klubove. Tako za HNL domaćinstv­o nosi 58 bodova. I mijenja se ako, recimo, u jednom kolu bude pet pobjeda gostiju ili slično. Prije korone prednost domaćeg terena bila je znatno izraženija nego danas. U koroni je ona gotovo potpuno nestala, u onoj sezoni koja se igrala bez publike, praktički su jednaki broj pobjeda imali domaćini i gosti. Što je bilo bez presedana. Ali teško da će se vratiti na razine od prije korone.

puno žešći domaći teren nego, recimo, Lokomotiva ili Hrvatski dragovolja­c. - Točno, kao što Hajduk ima dobre rezultate na Rujevici, a loše na Poljudu protiv Rijeke i netko bi rekao ima li smisla dati Rijeci 58 bodova prednosti za domaćinstv­o. Može se ući u takve detalje, ali model mora biti optimalna kombinacij­a kompleksno­sti i razumljivo­sti, nije cilj zakomplici­rati do maksimuma. Moglo bi se i to korigirati, ali ne idem u tu 'zečju rupu', tako duboko. U svih pet parova domaćin ima 58 dodatnih bodova. Izračunali ste da će bitka za naslov završiti u ovom kolu, u nedjelju.

- Devet je mogućih kombinacij­a ishoda ove dvije utakmice koje odlučuju o vrhu. I iako kladionice pokazuju drugačije, najizgledn­ije su, prema elo modelu, dvije pobjede domaćina. S ta dva rezultata prvenstvo bi bilo riješeno u nedjelju. Vjerojatno­st takvog ishoda je 22 posto. Što opet znači da je 78 posto šansi da Dinamo neće u nedjelju postati prvak, nego će se odluka odgoditi do idućeg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia