24sata

Gledajte, dobro sam.

-

Držim se. Dogovorili smo se s našim vlastima da nećemo davati konkretne izjave. Pokušavaju ga vratiti kući, bitno je da znamo da rade na tome. Ne mogu vam ništa više reći zbog njegove sigurnosti, kaže nam članica obitelji Vjekoslava P., Hrvata kojega je zarobila ruska vojska u Ukrajini. Zagrepčani­n se pojavio na video snimkama ruskog propagandn­og medija Russia Todaya u kojima se tvrdi da je zarobljen prilikom pokušaja bijega iz Mariupolja. Hrvatsko Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova je potvrdilo da su upoznati sa situacijom.

- MVEP raspolaže saznanjima o zarobljeno­m hrvatskom državljani­nu te u suradnji s ukrajinski­m vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivo­sti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacij­e poručili su. Zarobljeni Hrvat za Russia Today je istaknuo: “Dobro sam, hrane me, nisam žedan, nisam na hladnome, toplo mi je, spavam na krevetu i generalno do sad je sve u redu i nemojte se brinuti. Znajte, živ sam i nadam se da će tako i ostati.” Na prvotno objavljeno­j snimci, u razgovoru s novinarom Romanom Kosarevim, rekao je da je bio pripadnik ukrajinski­h marinaca.

- Pobjegli smo iz Mariupolja, pješačili 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se izbjeći svaki kontakt - rekao je dodajući kako su naišli na rusku artiljerij­u kojoj su se navodno predali. Istaknuo je da se pridružio ukrajinsko­j vojsci 2020.

Zarobljen je na putu iz Mariupolja

godine kako bi po isteku trogodišnj­eg ugovora dobio državljans­tvo.

ukrajinsko državljans­tvo zato što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Majka joj je bila bolesna te ona nije htjela napustiti Ukrajinu - rekao je ruskom novinaru. U novoj ruskoj snimci zarobljeni­k govori kako su uhvaćeni 24. travnja na putu prema Zaporižju. Na početku videa rekao je svoje ime, prezime, datum rođenja i kako dolazi iz Zagreba. Poručio je i kako je oružanim snagama

- Htio sam dobiti

Ukrajine naređeno da ne puštaju civile iz Mariupolja.

Ove izjave treba uzeti s rezervom jer nije jasno u kojim okolnostim­a su nastale i u kakvom kontekstu, posebno s obzirom na to da čovjeku prijeti smrtna opasnost.

- Kad smo stali u tvornici, dobili smo naredbu da ne puštamo civile iz Mariupolja. Naređenje za to dao je komandant Jevgenij Bova - rekao je Hrvat. Dodao je da je tako učinjeno zato što nisu znali tko izlazi i koje sve informacij­e može prenijeti neprijatel­ju. Vjekoslav P. je prije dolaska u Ukrajinu navodno bio i pripadnik Hrvatske vojske. Razgovaral­i smo kratko s njegovim bivšim poslodavce­m.

- Dok je radio

kod nas, bio je dobar zaposlenik i razišli smo se u dobrim uvjetima. Bio je savjestan i odgovoran - kaže nam čovjek. Ni on iz razumljivi­h razloga ne želi davati više komentara. Ne zna zbog čega je otišao u Ukrajinu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će Hrvatska činiti sve što može.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia