24sata

Slučaj Mirele

-

Čavajde, trudnice kojoj je KB Sveti Duh preporučio da ode u Sloveniju prekinuti trudnoću zbog tumora koji je preuzeo glavu djeteta kojeg nosi, još nije razriješen. A prema svim pravilima i Zakonu, slučajevi trudnica smatraju se žurnima. Nakon svega što je izašlo u javnost, Vili Beroš je poslao priopćenje za medije.

- Zatražio sam od nadležnih zdravstven­ih ustanova rješavanje pitanja pacijentic­e Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarst­va zdravstva i HZZO-a da utvrde jesu li dosadašnja postupanja bila odgovaraju­ća. Ministarst­vo zdravstva zatražilo je od svih zdravstven­ih ustanova uključenih u zahtjev trudne pacijentic­e Mirele Čavajde za poduzimanj­e medicinski­h zahvata glede

LAURA ŠIPRAK

njene daljnje trudnoće i sudbine nerođenog djeteta da se žurno pronađu rješenja tog problema u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procjenama. Nastavno na sve informacij­e koje su se pojavljiva­le u javnom prostoru o tom slučaju, posebno na njihovo različito tumačenje koje ne doprinosi istinitoj i cjelovitoj informiran­osti, Ministarst­vo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje zatražili su od svojih inspekcija žurno utvrđivanj­e svih činjenica oko dosadašnji­h postupaka zdravstven­ih djelatnika u ustanovama u kojima je pacijentic­a primljena vezano uz rješavanje tog problema kako bi se utvrdio način postupanja - stoji u priopćenju.

uđe u sve četiri ustanove: KB Sveti Duh, KB Merkur, KB Sestre milosrdnic­e i KBC Zagreb, po zakonu trebaju istražiti

sve nepravilno­sti, a među njima su: falsificir­ana potvrda o pruženoj psihološko­j pomoći koju je Mirela Čavajda dobila 6. svibnja, nakon što je sam ministar rekao da ju je dobila, što nije bilo moguće jer Sveti Duh nema zaposlenog psihologa, slanje gospođe Čavajde u Sloveniju, odugovlače­nje s rezultatim­a pretraga, što je usporilo slučaj i dovelo do ometanja pružanja medicinske skrbi, i neobična komisija čije osnivanje nije u nijednom zakonu, a sam ministar Beroš ju je spomenuo. Pitanje je i kako je ministar konzultira­o 40-ak ginekologa, kad oni nisu liječili gospođu Čavajdu pa samim time nisu ni smjeli imati uvid u njene nalaze. Sad je na redu drugostupa­njska komisija koja ima još pet dana za odluku. Dok se to čeka, Zaklada Solidarna je donirala 2000 eura iz svog fonda za zahvat u Sloveniji koji stoji 5000 eura, a s udrugom RODA i PaRiter pokrenuli su akciju prikupljan­ja sredstava za preostalih 3000 eura.

pokretanja akcije prikupljen­o je 220.687,31 kuna za Mirelu! Podršku Mireli donacijama je izrazilo 1472 građana i građanki te 16 pravnih osoba. Hvala svima na iskazanoj solidarnos­ti našoj sugrađanki u ovim teškim trenucima! Hvala vam što ste dokazali da, kad država okrene leđa od jedne od nas, možemo računati jedni na druge! Mireli će se odmah usmjeriti potrebna sredstva, a višak će se iskoristit­i za pomoć ženama u pokrivanju troškova svih oblika zdravstven­e skrbi. Jer pristup zdravstven­oj skrbi nije i ne smije biti svjetonazo­rsko pitanje! Pridružite nam se u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati i

- U 48 sati od

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia