24sata

Lajavci drže vrh, tek se Tomašević nazire, a ostalih ni na vidiku

-

Ni mnoge afere nisu naštetile vladajućoj stranci, koju vodi Andrej Plenković. Prema najnovijim rezultatim­a RTL-ova CRO Demoskopa za svibanj, HDZ kao najbolju političku opciju u zemlji vidi 26,1 posto ispitanika, što je blagi rast u odnosu na travanj, kad mu je rejting bio na 25,4 posto. SDP i Možemo! ostaju na drugom i trećemu mjestu, ali sa značajnim zaostatkom. SDP bilježi rast, sad mu je rejting na 17,5 posto, u odnosu na travanj, kad mu je podrška bila na 17,1 posto, a Možemo! bilježi lagani pad. U travnju ih je podržavalo 12,8 posto birača, a sada 12,6 posto. Političkog analitičar­a Davora Gjenera ovaj omjer snaga ne čudi.

- Logično je da vladajuća stranka raste kad nemate strukturir­anu opoziciju - kaže.

Možemo! gubi podršku, dodaje on, jer ih se gleda kroz prizmu upravljanj­a Zagrebom, gdje se očekivani rezultati ne vide. Kao što podrška pada njegovoj platformi, tako pada i

NIKOL ZAGORAC

gradonačel­niku Zagreba Tomislavu Tomaševiću. Iako je treći najpozitiv­niji političar, to smatra tek 4,8 posto ispitanika. U travnju ga je podržavalo 5,5 posto birača. Gjenera nimalo ne iznenađuje ni pad podrške predsjedni­ku Zoranu Milanoviću. I dalje ga birači vide kao najpozitiv­nijeg političara, ali mu je sukob s premijerom i njegovim ministrima naštetio. U travnju su ga podržavala 22 posto birača, a sada 21 posto njih, što je od veljače njegov najlošiji rejting. S druge strane, Plenkoviću je podrška u odnosu na travanj porasla za tri postotna boda, pa ga sad kao drugog najpozitiv­nijeg vidi 18 posto ispitanika.

No ni na toj ljestvici situacija nije dobra za Milanovića, kojega građani od početka mandata nisu ovako negativno ocijenili. Da je on drugi najnegativ­niji u državi - stav je 23,5 posto ispitanika, što je za čak šest postotnih bodova više u odnosu na travanj. Sinoć objavljeno istraživan­je

Promocije plus pokazuje da gotovo 35 posto ispitanika misli da su Milanović i Plenković podjednako krivi za sukob. Milanović je potpuno ili više u pravu za nešto manje od trećine (potpuno u pravu za 7, a više u pravu za 21,9 posto ispitanika). Za otprilike petinu Plenković je potpuno ili više u pravu (potpuno u pravu za 5,9 posto, a više u pravu za 16 posto ispitanika).

Uzrok sukoba je za 36,1 posto ispitanika neslaganje karaktera i osobna netrpeljiv­ost, a za 15 posto njih borba za prevlast u državi. Odluku o prekidu suradnje nikako ili uglavnom ne podržava gotovo 68,6 posto ispitanika, dok potporu daje 15 posto. Za pokretanje opoziva sukladno Ustavu je 22.2 posto.

- Njegova komunikaci­ja je katastrofa­lna, ali to nije nešto što je od njega neočekivan­o. Moram priznati da je mene šokirao na početku mandata, kad se ponašao pristojno i racionalno - kaže politički analitičar Gjenero.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia