24sata

Utakmica Galovca i

-

Zemunika veliki je derbi dva naselja udaljena samo nekoliko kilometara. Galovac ima 1000 a Zemunik 2000 stanovnika. No za razliku od sličnih derbija, ovo je festival nogometa, druženja i dobre atmosfere. A kada dodate da je ovaj put ulog bio ulazak u Prvu ŽNL, onda možete pretpostav­iti koliko se čekao početak.

- Bilo je 300 ljudi, sjajna atmosfera i, što je najvažnije, bez incidenta, pa ni najmanjeg. Derbi za poželjeti. Volio bih kad bi u Prvoj HNL bilo takvih derbija, bez incidenta, gdje se pobjedniku čestita i gdje je svatko dobrodošao - počinje Mate Margarin, junak derbija iz Zadarske županije. Utakmica je, a zar ste sumnjali, za navijače oba kluba bila kao finale Lige prvaka. Zemunik je tri kola prije kraja imao bod više od Galovca. A onda u 50. minuti penal za Zemunik. Loptu je uzeo Mate Margarin, ali promašio. Nasreću, Zemunik je u 77. poveo 1-0, a onda "highlight" utakmice - u 86. minuti.

- Ajmo, stisnite - vikali su navijači Galovca. Lopta je došla do Margarina, a on je sa 60 metara odapeo.

- Htio sam je izbiti što dalje od gola, samo da nije na našoj polovici. Gledam, ide prema golu, mislim: 'Je li moguće?!'. E, sad, je li golmanu smetalo sunce ili je pogrešno procijenio, ne znam - kaže Mate, koji, eto, nije mogao zabiti s 11, ali je uspio s više od 60 metara.

- Rekao sam treneru

da mi je to bilo preblizu. Ovo sa 60 metara moja je pozicija, ha, ha, ha...

A njegova pozicija nije oduvijek bila stoper. Bio je sjajan napadač.

- Trener mi je rekao, budući da sam prošao sve i svašta, da idem na stopera. U ovim ligama najvažnije je ne primiti gol, a naprijed uvijek nešto zabijete. Evo, ja sam sad zabio sa 60 metara.

Inače, Mati to nije bio prvi takav gol.

- Kad sam imao 13 godina, Hajduku sam zabio s centra. Za Hajduk su tad igrali Mario Pašalić i Josip Radošević. Ne sjećam se tko je branio. Hajduku sam zabio i u prosincu 2015. za 90. rođendan Velebita. Završilo je 1-1, a nakon te utakmice Vladimir Balić, koji je bio trener, pozvao me u Hajduk. Bio je to drugi poziv s Poljuda. Jedanput su me zvali kad sam imao 17, drugi put imao sam 19 godina. No nisam mogao zbog posla. Sad mi je žao, ali to je život. Radim u tvornici autodijelo­va LTH - kaže Mate, koji je iz Korlata, mjesta poznatog po odličnim vinima.

cijela obitelj, bavimo se i poljoprivr­edom. Ma uvijek nešto radimo. Tako smo naučeni.

Do kraja prvenstva Zemunik igra s Debeljakom, Velebitom iz Gračaca i gostuje u Vrčevu, za koje u šali kažu da ga na domaćem terenu ne bi pobijedio ni Modrićev Real. A onda proslava prvaka. Premije nisu u papirnatom obliku.

- Premije su tri odojka i janje. I pivo. Ma glavno je da se družimo, kod nas se igra zbog ljubavi, nema tu novca - zaključio je Mate Margarin, junak Zemunika i nesuđeni hajdukovac.

- Tamo mi je djedovina,

 ?? ?? Mate je bio napadač, sad je stoper
Mate je bio napadač, sad je stoper

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia