24sata

Baš me zanima hoće li Vlada

-

na čelu s premijerom Plenkoviće­m skinuti imunitet ministru Banožiću ili će se i nadalje ponašati kao da su ministri iznad svih građana Republike Hrvatske, kaže nam zviždačica Maja Đerek, koja je prva javnosti otkrila da je Mario Banožić, dok je bio ministar državne imovine, sam sebi dodijelio stan od 92 kvadrata, ali je prva javnosti otkrila i da je pogodovao zakupcima koji nisu plaćali dva atraktivna prostora u središtu Zagreba.

Đerek je protiv Banožića podnijela tužbu za klevetu i pozvana je na sud sredinom lipnja. Đerek smatra da ju je Banožić oklevetao i uvrijedio kad je rekao da ona "nije nikakva zviždačica, nego obična zviždaljka" predsjedni­ka Zorana Milanovića i interesnih skupina. Banožić je to nama napisao u službenom odgovoru kad smo prvi put pisali o spornom otpečaćiva­nju poslovnih prostora, a zatim je ponovio i u drugim medijima. Službeni zapisnik sa sastanka u Ministarst­vu državne imovine koji smo jučer objavili jasno pokazuje da je Đerek govorila istinu.

Ona je zapečatila dva državna lokala ukupne površine 320 četvornih metara kojima su u posjedu bile tvrtke obitelji Rodić: Branislava, Žanete i Karle. Oni nisu plaćali zakup državi i dug je bio 3,8 milijuna kuna. Kad se dodaju i PDV te ostale dugovanja državi, iznos koji nisu platili penje se na 5,8 milijuna kuna. Banožić, koji je bio nadređen i direktoric­i

Đerek: Neka Vlada pokaže da poštuje Kodeks ponašanja

Državnih nekretnina Renati Sabo, sazvao je sastanak, pitao otkud im pravo da pečate prostore. Iako postoji odluka ministra koja to dopušta. Tvrdio je da pečaćenjem prostora država može izgubiti parnicu za iseljenje i neće moći naplatiti dug. Prostori su otpečaćeni. Vrijeme je demantiral­o Banožića. Danas, gotovo dvije godine poslije, tvrtke Rodićevih koje su dugovale su ili ugašene ili će uskoro biti. Država nije naplatila ni lipe niti će naplatiti. Rodići su oba poslovna prostora iskoristil­a umjesto države koja ih je mogla iznajmljiv­ati i zarađivati.

Također, Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Banožića i u odluci nedvojbeno utvrdilo da je sam sebi dodijelio stan u Gundulićev­oj ulici. Prije toga su Državne nekretnine uložile više od 360.000 kuna u uređenje i opremanje stana. Sad se samo čeka konačna odluka Povjerenst­va, a Banožić, po dosadašnjo­j praksi, može dobiti kaznu do 40.000 kuna.Ali iako je Vlada prošli tjedan skinula svojim članovima imunitet za djela koja se gone po službenoj dužnosti, nije za kaznena djela klevete. Kad stigne zahtjev službenim putem, o tome će odlučiti, a teško da će mu skinuti imunitet. Inače, Banožić je najavio da će tužiti Đerek zbog neistina, ali to, kako nam ona kaže, nije učinio.

je da s jedne strane imamo ministra kojega štiti imunitet, a s druge strane imate mene kao bivšu zaposlenic­u Državnih nekretnina i građanku ove države koju ministar može tužiti kad god hoće. Vlada se hvali kako su donijeli Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti koje ima za cilj osigurati etičnost, ali tako da sami sebe nadziru, kao i u ovom slučaju ukidanja imuniteta. Zar ovaj slučaj ministra Banožića, opisan u mojoj privatnoj tužbi, nije upravo najteže kršenje takvog Kodeksa? Neka Vlada ukine imunitet ministru Banožiću ako stvarno želi pokazati drukčiji smjer postupanja - zaključuje Đerek, koja dodaje kako Milanovića nikad nije ni upoznala niti se s njim čula.

- Apsurd

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia