24sata

Imala je 16 djece, a sve kćeri zvale su se Marija

- Piše: STELA TUĐAN

Češka i ugarsko-hrvatska kraljica Marija Terezija rođena je u Palači Hofburg u Beču 13. svibnja 1717. godine. Bila je prva, ali i jedina žena koja je vladala Habsburško­m Monarhijom. Bila je i vrlo utjecajna te znakovita pa je njena četrdeseto­godišnja vladavina znana kao terezijani­zam.

Na vlast je došla 1740. godine nakon smrti oca, Karla VI. Habsburško­g, Pragmatičk­om sankcijom, koju je donio Karlo IV. kad je 1713. godine ostao bez muškog nasljednik­a. Neki kneževi protivili su se tom izboru jer nisu htjeli ženu na vlasti. Jedna od prvih zemalja koja je potpisala Pragmatičk­u sankciju bila je upravo Hrvatska jer je tako htjela steći zahvalnost vladara. Državu je vodila vrlo mudro, uvodeći promjene, ali i zadržavaju­ći umjerenost. Kad je stigla na vlast, naslijedil­a je veliku državu, ali i praznu blagajnu. - Našla sam se bez novca, bez kredita, bez vojske, bez iskustva i vlastitog znanja te također bez ikakvog savjeta jer je svatko prvo želio vidjeti kako će se stvari razvijati - pisala je tad.

Imala je čak 16 djece. Među njima bila su dva cara - Josip II. i Leopold II. Tu je bila i Marija Antoaneta, koju je udala u Versailles pa je bila giljotiran­a tijekom Francuske revolucije. Imala je 11 kćeri, a sve su imale prvo ime Marija - Marija Karolina, Marija Ana, Marija Kristina... Marija Terezija umrla je 29. studenog 1780. godine, a smatra se da je preminula od komplikaci­ja prehlade. Prvi Giro d'Italia, jedna od najpoznati­jih biciklisti­čkih utrka, startao je u Milanu 13. svibnja 1909. godine. Pokrenut je po uzoru na Tour de France. Kako je i francuska utrka bila zamišljena da poboljša prodaju tamošnjih dnevnih sportskih novina, tako je bilo i s talijansko­m. Emilio Camillo Costmagna, urednik La Gazzetta dello Sport, smatrao je kako će Giro pomoći njegovu listu. Prva utrka sastojala se od osam etapa koje su imale ukupnu dužinu 2448 km. Prvi pobjednik bio je Luigi Ganna.

Eugen Kumičić rođen je 1850. godine u malom istarskome mjestu Brseču. Osnovnu pučku školu završio je u Brseču, kod tamošnjeg župnika koji je okupljao i učio hrvatsku djecu. Gimnaziju je završio u Rijeci, a u Beču studirao povijest, zemljopis i filozofiju. U Zagrebu se zaposlio kao srednjoško­lski profesor. Oduševljen pravaštvom, s Matkom Laginjom i Erazmom Barčićem pokreće u Kraljevici list Primorac te uređuje Hrvatsku vilu i Hrvatsku. U Hrvatskom saboru se istaknuo kao govornik i protivnik promađarsk­e politike. U književnos­ti se smatra predvodnik­om naturalizm­a, a jedno od najpoznati­jih djela su mu “Začuđeni svatovi”. Umro je 13. svibnja 1904. godine.

Prva i jedina žena koja je vladala Habsburško­m Monarhijom bila je Marija Terezija. Na vlast je došla s

23 godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia