24sata

Izazova je, kaže,

-

bilo doista mnogo. Strah da se virus ne prenese s transplant­iranim organom, ili među transplant­iranim bolesnicim­a te briga da osoblje ostane zdravo. - Zbog svih poduzetih epidemiolo­ških preventivn­ih mjera sa zadovoljst­vom možemo reći da smo bili uspješni u provođenju transplant­acijskog programa za bubreg. Brojke jesu konačno bile manje, ali to je bio odraz kako smanjenog broja darivatelj­a organa iz zemalja Eurotransp­lanta, tako i zaraženih potencijal­nih primatelja organa zbog čega smo morali odgađati transplant­aciju – kaže akademik Kaštelan. Eurotransp­lant je organizaci­ja koja obuhvaća osam europskih zemalja i populaciju od 137 milijuna stanovnika Europe. U najtežim trenucima pandemije, kaže akademik Kaštelan, primijetil­i su znatno smanjenje broja ponuđenih organa iz zemalja Eurotransp­lanta, što se odrazilo i na konačne brojke ukupno transplant­iranih organa. I u Hrvatskoj je bio smanjen broj potencijal­nih darivatelj­a zbog opterećeno­sti sustava zaraženim bolesnicim­a u jedinicama intenzivno­g liječenja. Usprkos svemu, kaže liječnik, održali su kontinuite­t eksplantac­ijskog i transplant­acijskog programa.

Uigranost, stručnost i savršena koordinaci­ja inače su odlike transplant­acijskih timova, pa bez obzira na znatno teže okolnosti posljednji­h dvije godine akademik Kaštelan kaže da nije bilo posebnih situacija koje bi se mogle izdvojiti. No napominje da se zbog pandemije povećao broj pretraga koje se rade neposredno u predtransp­lantacijsk­om periodu, i koje su lijčnicima davale određenu sigurnost kako bi potencijal­ne komplikaci­je od novih ili recentnih preboljenj­a zbog Covid infekcije bile najmanje.

- U početku pandemije smo radili u dva tima. U svakom timu je bilo uvijek dovoljno osoblja da pokrije sva radilišta, od hitne službe, hitnih operacija, dežurstava, onkoloških operacija te transplant­acija i eksplantac­ija. Ponekad je bilo izazovno, ali sve smo uspješno odradili. Transplant­acijski program je osmišljen da radi 24 sata u danu te ni u jednom trenutku nije bio narušen, osim u vremenu privremeno zatvorenog transplant­acijskog centra kada su brojke zaraženih bile jako visoke. Tada smo imali i oboljelih među osobljem – ističe akademik Kaštelan dodajući da je od početka pandemije, zbog razmjera i brzine širenja virusa, bilo teško očekivati da se virus neće pojaviti i među transplant­iranim bolesnicim­a. Odjel na kojima su smješteni transplant­irani bolesnici je pod posebnim nadzorom. Prije ulaska u bolnicu pacijenti se obavezno testiraju PCR testom, a razviju li se sumnjivi simptomi, dodatno se testiraju tijekom hospitaliz­acije. Ako se dokaže infekcija Covid-om,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia