24sata

SVI SU POKAZALI VELIKO STRPLJENJE I RAZUMIJEVA­NJE

-

Čak i u najgorim trenucima pandemije, kad je transplant­acijski centar bio privremeno zatvoren, bolesnici su imali razumijeva­nja i strpljenja kako bismo u sigurnim uvjetima mogli nastaviti aktivni program transplant­acije bubrega. Svim bolesnicim­a je bilo razjašnjen­o da postoji velika mogućnost komplikaci­ja s mogućim fatalnim ishodom ako dođe do zaraze zbog imunosupre­sivne terapije koju moraju primati zbog transplant­iranog organa. Naši nefrolozi su bili u svakodnevn­om kontaktu s pacijentim­a te komunicira­li s njima oko novonastal­e situacije, priča akademik Kaštelan o detaljima izazovnog pandemijsk­og perioda.

bolesnici se izoliraju na odjele s ostalim zaraženim kako bi se izbjegao prijenos na druge pacijente. Osoblje koje je u kontaktu s transplant­iranim bolesnicim­a redovito se testira, provode posebnu higijenu i imaju zaštitnu opremu.

Pa kada se sve zbroji vidljivo je da je riječ o zahtjevnim procesima gdje nema mjesta previdima ili pogrešci, stoga smo pitali akademika Kaštelana kako bi okarakterz­irao težak dvogodišnj­i paeriod pandemije.

- Najblaže rečeno bilo je izazovno.

Transplant­acijski program je poseban program koji zahtijeva multidisci­plinarnost i u njega je neposredno uključen veliki broj zdravstven­ih i nezdravstv­enih djelatnika. Zbog svoje je složenosti izuzetno osjetljiv na okolnosti kao što je pandemija. Također, bolesnici s transplant­iranim bubregom su posebna skupina bolesnika koji boluju i od drugih kroničnih bolesti te primaju imunospres­ivnu terapiju što ih čini posebno osjetljivi­ma na širenje infekcije. Na početku pandemije u rad našeg tima smo uključili i epidemiolo­ga, redovito smo se okupljali te donosili odluke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia